Úgy néz ki most már semmi sem ronthatja el a nyár közeledtét, és tovább szikrázhat a napsütés. Az időjósok szerint néhol egy-egy felhő állhat csak a fény útjába, de ez se szegje kedvünk, a hőmérséklet stabilan 20 fok felett marad. És ha már hétvége, e kis kedvderítő cikkecske olvasása után ha teheti, töltse idejét a szabadban, és szívja mélyen magába a természet megújulásának illatát.

A mai nap a Tivadarokról szól. Ha kevesen is, de annál büszkébben viselik a görög-latin eredetű nevet, melynek jelentése: Isten ajándéka. Úgy tartják, hogy a név viselői keresik a versenyhelyzeteket, és csak a győzelmet hajlandóak elfogadni. Bizonyos esetekben pedig hajlamosak másokon uralkodni.

Kaposvár történetében is örök, de keserű nyomott hagyott a mai nap, ugyanis 1942-ben ekkor kezdődött meg a a kaposvári 10. könnyű hadosztály mozgósítása. Az első alakulatok pedig nem sokkal később elindultak a Szovjetunióba. Egy év múlva a hadosztály 14 ezer fős állományából csak mintegy négyezren kerültek haza.

1083-ban ezen a napon nyitották fel I. István sírját Fehérváron, az akkori uralkodó, I Szent László jelenlétében. Innentől kezdve tisztelték szentként az első magyar királyt. Nem sokkal később, augusztus 20-án VII. Gergely pápai engedélyével, a magyar püspökök, apátok és előkelők jelenlétében I. László I. István ezüstládába zárt ereklyéit a székesfehérvári Bazilikában oltárra emelte, ami hivatalosan is a király szentté avatását jelentette. Ezzel ő lett az első magyar katolikus szent és egyben szent király.

Ma ünnepli 58. születésnapját a magyar abszurd humor úttörője, Dolák-Saly Róbert. 1986-ban alakította meg a honi nevettetés egyik leghíresebb csoportját, a L’art pour l’art Társulatot. A tagok azóta cserélődtek, egy azonban maradt: előadásaikkal még ma is mosolyt csalnak a nézők arcára.



1992-ben ezen a napon hunyt el az angol humor egyik legendás alakja, Benny Hill. Népszerűsége az idők folyamán töretlen volt, műsorát mégis beszüntették 1989-ben, ugyanis a női egyenjogúságért küzdő szervezetek úgy vélték, gegjeiben kigúnyolja, lenézi a női nemet. A sors furcsa fintora, hogy éppen a halála napján kapott egy levelet, amiben új szerződést kínáltak a komikus legendának. Gondolta volna, hogy a sorozat jól ismert főcímét egy 2009-es felmérés szerint temetéseken is szívesen játsszák?


Ezen a napon kezdődtek meg a VII. Nyári Olimpiai Játékok Antwerpenben, a rendezés jogát azonban eredetileg Budapest nyerte, de egy politikai döntés miatt ezt mégis elvették tőle, mivel büntetésből az első világháború vesztes országait kizárták a versenyből. Az akkor 73 éves svéd sportlövő, Oscar Swahn 2 aranyat is begyűjtött a játékokon, így ő tartja a legidősebb ötkarikás olimpiai aranyérmesek rekordját.

Ha már visszatekintés, természetesen a zene sem maradhat ki. Elvis Presley tizenötödik mozifilmjének, a Szerelem Las Vegasban (Viva Las Vegas) premierjét is ezen a napon tartották az USA-ban. A film, és a zenéje kasszasiker lett.  A zeneiparban még ma is a Király muzsikája hozza a legtöbb pénzt, albumaiból pedig több mint 1 billió példány talált gazdára.



Most pedig térjünk vissza a jelenbe és lássuk, milyen programok várnak ránk: ma tartják Budapesten az utolsó Critical Mass biciklis felvonulást. A szervezők úgy vélik, mivel a rendezvény elérte a célját, mostantól inkább a független érdekképviselet megerősítésébe fektetnek energiát. A résztvevők 15.55-kor indulnak és 16 kilométer megtétele után, a Városligetben bringaemeléssel zárják a demonstrációt. A megmozdulást évente kétszer rendezték meg 2004 óta, egyszer áprilisban a Föld napján, egyszer pedig szeptemberben az autómentes napon.

A kaposvári bringások sem maradnak ki a jóból, hiszen a Kultúrcentrum Egyesület egy igazi bringa piknikkel csatlakozik a Föld Napja rendezvénysorozathoz. A somogyi Critical Mass 10 órakor indul a Kossuth térről, és a városi sportcsarnoknál ér véget. Bővebb információkért kattintson ide!

30 éves a Kaposvári Sportcsarnok. Az ünneplés ma is folytatódik. A kilátogatókat egyebek mellett sportrendezvények, kutyás frizbi bemutató és kerékpáros akadálypálya várja. Este pedig a meghívott zenekarok csapnak a húrok közé.

Napok óta borzolja az internetezők idegeit egy a Google Maps műholdjával rögzített kép. Az felvételen látszólag épp egy vércsíkot maga után húzó holttestet próbál valaki bedobni a közpark tavába.

google maps


A valóság azonban szerencsére ettől teljesen eltérő. A képen valójában egy, a tóban frissen megmártózott kutya látható. Aki miután kievickélt a vízből, odarohant a gazdájához, ott pedig alaposan megrázta a bundáját, a víz pedig szétfröcskölt.

Végezetül pedig a Daft Punk hamarosan megjelenő új albumának beharangozó dalával kívánunk minden kedves olvasónknak derűs napot!

Címkék: derű, érdekesség, kalendárium, napi, program, időjárás, kis szines