17:24

Végre !! - Minden út járható Somogyban: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítani a Somogyszil és a tolnai megyehatár, valamint az Andocs és Nágocs közötti mellékutat. Így már minden Somogy megyei közút két nyomon járható - írja egy régen várt sajtóközlemény.

13:10

A látási viszonyok mindenütt kielégítőek, a szélmozgás gyenge vagy szélcsend van.

A közutasok vasárnap egyórás tájékoztatása szerint ezek a járhatatlan utak Somogyban:

6507 j. út, Somogyszil és a megyehatár között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

07:38

Bár a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára kiszabadította az összes, a hó fogságába esett települést, vasárnap reggel még 24 alsóbbrendű mellékút járhatatlan. Ebből kettő Somogyban van. Az országos közúthálózat 30 ezer kilométeres.

Somogyban az a két út járhatatlan vasárnap reggel is, ami előző nap délután:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

Az utak felszabadításán kívül a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Marcali környékén jégbordásak a főutak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Somogy megye területén jégbordásak.

Ugyanakkor a főutak általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szárazak.

19:49

Margit nevű olvasónk arról írt, hogy Kaposváron, a szigetvári utca környékén nincs közvilágítás.

Az áramszolgáltató régiós hibajelentésen azonban hálózati túlterheltségre vagy kapcsolati hibára hivatkozva, nem is cseng ki a hívás. Többször is próbáltuk.

Hasonló gondokról korábban is tudósítottunk. Legutóbb egyes, közlekedéssel kapcsolatos információs portálok elérhetetlenségéről írtunk.

17:19

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Eddét, így Somogy megyében már nincs elzárt település. Ezt írta valamivel negyed hat után közleményében a társaság szóvivője.

Megyénkben két út még mindig járhatatlan:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

16:02

A közutas útinform szolgálat fél négyes jelentése szerint Edde továbbra sem közelíthető meg, viszont már csak két út járhatatlan Somogyban:

6402 j. út, Dég-Som között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

15:40

A közutakon a havazással összefüggésben nincs mentésre váró személy. Országosan 182 elhagyott járműről tud a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a police.hu-n azt közölte: az elzárt települések száma 31, az elzárt utak száma 57, az elzárt
útszakaszok száma 41.

13:24

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 13.00 órai jelentése alapján csapadékmentes az időjárás az országban. A korábbi havazás után még jégbordásak, hókásásak a fő- és a mellékutak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Tolna megyében.

Latyakosak az utak Nagyatád és Tamási környékén, a kaposvári főutak egy része még havas. Jeges útszakaszok vannak Tapolca és Harkány térségében. Somogyban továbbra is Edde van elzárva a külvilágtól.

A látási viszonyok mindenütt jók.

Járhatatlan utak Somogyban:

6402 j. út, Dég-Som között

6403 j. út, Siójut-Ságvár között

6522 j. út, Andocs-Nágocs között

11:10

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban. Somogyban továbbra is Edde van elzárva a külvilágtól.

Ezek a járhatatlan utak Somogyban:

6403 j. út Siójut-Ságvár
6402 j. út Dég-Som
6522 j. út Andocs-Nágocs
6514 j. út Karád-Andocs lezárva 6.00-tól

zalai és tolnai helyzetkép itt

7:10

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Edde és Alsóbogát vannak még a hó fogságában.

A szombat reggeli órákra a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkavégzése is hatékonyabbá válhatott. A társaság munkagépei megállás nélkül dolgoztak éjszaka és a reggeli órákban egyaránt. A folyamatos erőfeszítésnek köszönhetően szombat reggelre sikerült csökkenteni a járhatatlan utak és elzárt települések számát, de még így is közel 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggeli összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út van a korábbi hófúvások miatt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak.

19:28

A KaposPont úgy tudja: Edde még mindig elzárt település

18:10

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint lassan, de halad a forgalom az M7-es autópálya somogyi szakaszán. A bal pályán 15 óra 20 perc, a jobb pályán 16 óra 18 perc óta egy nyomvonalon.

14:25

A rendőrség hamarosan megindítja a forgalmat az M7-es autópályán, Somogy megyében. Az autókat mindkét pályatesten szakaszosan engedik majd a sztrádára.

14:23

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint már csak Edde van elzárva a külvilágtól.

14:20

A télies időjárás okozta rendkívüli helyzetben a Magyar Honvédség katonái, valamint harci járművei, köztük lánctalpas gépek is segítik a mentést - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A katonák éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.

A munkálatokban hat alakulat - tatai, veszprémi, pápai, várpalotai, kaposvári, székesfehérvári helyőrségek - mintegy 40 katonája közvetlenül a végrehajtásban, a mentésben vett részt.

A honvédség minden esetben a katasztrófavédelem által kijelölt melegedőhelyre szállította a bajbajutottakat.

14:17

Az Országos Mentőszolgálatnál a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket is behívták. A mentősök egyes, kocsival megközelíthetetlen helyeken kilométereken át gyalogoltak a beteghez. Életveszélyben lévő beteg nem volt és most sincs ellátatlanul Somogyban. Erről az OMSZ szóvivője tájékoztatta a KaposPontot kora délután.

Győrfi Pál elmondta: a mentőellátás folyamatos biztosítása érdekében az elmúlt 24 órában készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezen felül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba.

Az MTI úgy tudja, a mentősök rendelkeztek a halasztható, a kórházak közötti mentőszállítások korlátozásáról is, szükség esetén pedig nem a területileg illetékes, hanem a legközelebbi kórházba szállítják a betegeket, sérülteket.

Három légi bázison már működik a légi mentés is.

13:58

Somogyban több helyütt, így például Somogyjád és Osztopán térségében a katonaság munkagépekkel segíti az útszakaszok megtisztítását, illetve az árokba csúszott gépkocsik mentését.

13:29

Az M7 autópálya somogyi szakasza továbbra is lezárva.

A 7-es számú főútvonal akadozva, szakaszosan járható Somogy megyében.

A 67-es főútvonal Somogy megyei szakasza jelen pillanatban járható.

Járhatatlan, illetőleg kritikus és balesetveszélyes útszakaszok listája Somogy megyében:

61.       Kaposmérő – Kaposfüred (Kaposvárt elkerülő autóút)
6505.    Tátompuszta
6505.    Ráksi – Igal
61.       Kaposfő - Nagybajom - Böhönye
68.       Szenyér – Mesztegnyő
68.       Nagyatád-Lábod
65.       Siófok – Tolna megye
6616.   Lábod-Mike között lezárva.
6616.   Kadarkút – Mike
6809.   Nagyatád Berzence
6805.   Somogyzsitfa – Nemesvid között
6701.   Somogyvár-Öreglak közötti útszakasz járhatatlan,
6623.   Homokszentgyörgy- Lad közötti útszakasz járhatatlan,
6701.   Somogyjád-Osztopán közötti útszakasz járhatatlan.
6712.   Osztopán-Kürtöspuszta
6513.   Mernye-Ráksi közötti útszakasz járhatatlan.
6705.   Hetes-Somogysárd közötti útszakasz nem járható.
6607.   Hencse – Lad
6623.   Homokszentgyörgy – Lad között az út járhatatlan.
6703.   Pusztakovácsi – Marcali
6607.   Patosfa belterület
6616.   Kadarkút – Mike
6511.   Kapolypuszta-Bábonymegyer
6712.   Somogyfajsz- Kürtöspuszta
6805.   Nemsvid-Szőcsénypuszta
6809.   Nagyatád-Berzence
6607.   Patosfa-Lad
6403.   Ádánd-Ságvár
6619.   Nagybajom-Kutas
6618.   Nagybajom-Jákó

Elzárt települések Somogy megyében:

Kadarkút
Osztopán
Somogyjád
Gamás
Karád
Mike
Somogyszil
Juta

13:10

Továbbra sem járnak a távolsági autóbuszjáratok Somogyban. A Kapos Volán Zrt. megbízott személyszállítási igazgatója, Eigner János azt mondja: folyamatosan egyeztetnek a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal és a közúttal. Ha a közlekedés feltételei javulnak, újra indulnak a buszok is.

12:53

Az Országos Mentőszolgálat a KaposPont érdeklődésére elmondta: szinte az összes szabadnapos kollégát berendelték pénteken. Arra várnak, hogy normalizálódjanak az útviszonyok és az eddig elzárt települséeket újra meg lehessen közelíteni. Akkor sokfelé elindulnak majd.

12:05

Katasztrófavédelmi riadót rendelt el a belügyminisztérium

A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása:

Az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter összehívta az operatív törzset, riadót endelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe. Erről pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján a miniszter tájékoztatott.

Pintér Sándor ismételten azt kérte, senki ne induljon útnak gépkocsival az érintett utakon.

A belügyminiszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 km/órás szél okozott károkat, vagy emelt 3 méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg.
Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és a lánctalpas harci járművek is elakadtak.

Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es autópályán. Több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és a melegedőkbe vittek. Akik az autókban maradtak, igyekeztek vizet, élelmiszert eljuttatni és benzint, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni. Azt hangoztatta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki kiszabaduljon a hó fogságából.

11:19

Szulirobi írta: "Kamionnal állok tegnap 14.00 óra óta Vése és Nemesdéd között a 6816-os úton. Nemesdéd-Nemesvid járművel megközelíthetetlen, másfél méter magas hótorlaszokat épített a szél az útra több helyen. Jelenleg egy hómaró és egy homlokrakodó dolgozik az út felszabadításán.

11:17

Egy olvasónk úgy tudja: Csököly is a hó fogságában van. Se ki, se be.

10:56

Már csak Gamás van elzárva a külvilágtól - így tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság vezetője. Ott is dolgoznak, de a nagy szél nehezíti a munkát. Horváth Jenő elmondta: a gázellátás megyeszerte biztosított, viszont továbbra sincs áram Hetesen és Öreglakon. Az áramszolgáltató várhatón dél körülre javítja ki a hibát.

10:42

Üres az M7-es autópálya Fejér-Somogy-Zala megyei szakasza. A sztrádát ugyanis még tegnap lezárták. Az újbóli megnyitásról az országos rendőrfőkapitány helyettese dönt. Úgy tudni: a forgalmat egyszerre indítják meg mindhárom szakaszon.

Ehhez azonban az kell, hogy a viharos szél csillapodjon. Ennek az időjósok szerint délután lesz esélye. Igaz, hogy az autópályán már egyetlen jármű sem vesztegel, de a lefagyások, a hótorlaszok és a hóátfúvások egyelőre ellehetetlenítik a közlekedést.

10.23

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek 10 órai összesítése alapján a Dunántúlon Baranya, Veszprém és Fejér megye több pontján, valamint a Duna vonalától keletre mindenhol esik a hó. Emellett a viharos szél okozta hóátfúvások is komoly problémákat okoznak.

A Magyar Közút teljes gépparkja, közel 700 munkagép dolgozik, de a viharos erővel fújó szél percek alatt visszahordja a havat a burkolatra.

Az alábbi somogyi útszakaszok, a közutas diszpécserszolgálat jelentése szerint már járhatóak:

67-es út: Balatonlelle - Kaposvár

68-as út: Marcali - Barcs

61-es út: Kaposfő - Nagykanizsa (Kaposfő és Kaposvár közt hóátfúvásokkal)

9:10

A Somogy Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság tájékoztatása szerint a hivatásos, önkormányzati tűzoltók és az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjait ma reggel hatig nyolcvankétszer riasztották a rendkívüli időjárás miatt bekövetkezett káresetekhez.

Húsz esetben vasúti sínre, úttestre dőlt fák, faágak miatti avatkoztak be, ötvenhárom alkalommal pedig a hóban, emelkedőn elakadt, árokba csúszott járművekhez vonultak, míg kilencszer közúti balesetnél végeztek műszaki mentést.

Az úton lévő elakadt illetve az útlezárások miatt útjukat folytatni nem tudó személyek elhelyezésére 28 befogadó hely került megnyitásra a megyében, ahol összesen 1264 fő ideiglenes elhelyezésére került sor.

Egész éjszaka dolgoztak a megye tűzoltói, harmincnyolc gépjárművel összesen 131 tűzoltó mentette a bajba jutottakat. A műszaki mentések során 1372 főt mentettek ki az egységek, közülük öten sérültek meg.

A viharos erejű szél okozta hóátfúvások miatt négy elzárt település van a megyében: Gamás, Polány, Felsőmocsolád, Ecseny.

A KÖTÉL Egyesület a hó fogságából kiszabadított 3 személynek segített eljutni a megyeszékhelyen lévő kórházba a tervezett vizsgálatokra.

Hóban elakadt járműből egy cukorbeteg személyt a ladi melegedőhelyre vittek a tűzoltók, akinek a barcsi katasztrófavédelmi kirendeltség szerezte be és juttatta el a szükséges inzulint.

9:00

A mentés is veszélybe került a hótorlaszok miatt.  Az éjszaka  több mentő nem ért vissza állomáshelyére.  A városkörnyéki ügyeleti autót is beteghez hívták, ott is rekedtek. Vissza már nem tudott jönni Kaposvárra.

8:10

Az ítéleidő folytatódik. Egész télen nem volt ugyanis olyan haváriahelyzet az utakon, mint ami tegnap kialakult. A tűzoltók megállás nélkül dolgoztak: autókat húztak ki az árokból és kidőlt fákat takarítottak el az utakról. Csak az M7-esen 41 baleset történt. A Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokozatú riasztást adta ki Somogyra.

A leesett hó mennyisége megyeszerte 08-20 cm. A szél erőssége 50-90 km/h, és az egész megyében erős széllökések vannak !!! Ne induljanak útnak!

Somogyban az alábbi útszakaszok járhatatlanok:

68 sz. Szenyér – Mesztegnyő

68. sz. Nagyatád-Lábod

65. sz. Siófok – Tolna megye

61. sz Böhönye – Nagybajom között

61. sz. Kaposfő-Nagybajom

61. sz. Kaposvár elkerülő szakasz

6616. Lábod-Mike között lezárva.

6616. Kadarkút – Mike

6809. Nagyatád Berzence

6805. Somogyzsitfa – Nemesvid között

6701. Somogyvár-Öreglak közötti útszakasz járhatatlan,

6623. Homokszentgyörgy- Lad közötti útszakasz járhatatlan,

6701. Somogyjád-Osztopán közötti útszakasz járhatatlan.

6712. Osztopán-Kürtöspuszta

6513. Mernye-Ráksi közötti útszakasz járhatatlan.

6705. Hetes-Somogysárd közötti útszakasz nem járható.

6607. Hencse – Lad

6623. Homokszentgyörgy – Lad között az út járhatatlan.

6703. Pusztakovácsi – Marcali

6607. Patosfa belterület

6616. Kadarkút – Mike

6511. Kapolypuszta-Bábonymegyer

6712. Somogyfajsz- Kürtöspuszta

6805. Nemsvid-Szőcsénypuszta

6809. Nagyatád-Berzence

6607. Patosfa-Lad

6403. Ádánd-Ságvár

6619. Nagybajom-Kutas

6618. Nagybajom-Jákó

06:00:

Elzárt települések; járhatatlan és életveszélyes útszakaszok Somogyban! Kattintson a frissített listáért!

Az M7-es számtalan szakasza, Kiskorpád, Kaposújlak, Magyaratád, Ráksi, Somogyaszaló - néhány somogyi helyszín a teljesség igénye nélkül, ahol baleset történt csütörtökön. Hóátfúvások, kidőlt fák, katasztrofális látótávolság. Ezek voltak a karambolok leggyakoribb okai. Kattintson ide és nézze meg összefoglalónkat!

Tömeges karambolok, árokba csúszott autók, akadozó tömegközlekedés, félórákat késő járatok, áram nélkül maradt fogyasztók és piros riasztás. Igazuk volt a meteorológusoknak, keményen visszaköszönt a tél.

23:39

További járhatatlanná vált utak Somogy megyében:

Böhönye - Nagybajom közötti útszakasz ( 61-es főútvonal)

Hencse - Lad közötti útszakasz ( 6617-es útvonal)

Igal - Ráksi közötti útszakasz ( 6513-as útvonal)

Pusztakovácsi – Marcali közötti útszakasz ( 6704-es útvonal)

Patosfa - Lad közötti útszakasz ( 6607-es útvonal)

Osztopán - Kürtöspuszta közötti útszakasz ( 6712-es útvonal)

Mernye – Kaposvár közötti útszakasz ( 67-es főútvonal )

22:43

A Kaposvárt elkerülő 61-es autóút járhatatlanná vált a kaposfüredi körforgalomtól a kaposmérői körforgalomig.

22:00

Életveszélyes és járhatatlan az M7-es autópálya. Jelenleg folyamatban lévő intézkedés, hogy a rendőrség az M7-es autópálya forgalmát  - Somogy megyében - a kritikus időjárási viszonyok és a fokozott balesetveszély miatt letereli a 7-es számú főútvonalra.

21:31

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, aki a lezárt utak miatt nem tudnak továbbutazni lakhelyükre, keressék fel az ideiglenesen kijelölt szálláshelyek valamelyikét. Ott lehetőség szerint kapni fognak meleg italt és takarót. A hatóságok segítséget nyújtanak az állampolgárok számára a legközelebbi szálláshely megtalálásában.

Ezúton hívjuk fel ismételten a figyelmet arra, hogy akinek nem szükséges, ne induljon útnak Somogy megyében, mert az utak állapota kritikus, a látási viszonyok nagyon rosszak,
balesetveszélyesek.

20:45

További járhatatlanná vált utak Somogy megyében:

Kaposfő - Kiskorpád közötti útszakasz ( 61-es főútvonal)

Osztopán – Bodrog közötti útszakasz ( 6706-os főútvonal)

Somogyvár – Öreglak
közötti útszakasz ( 6701-es főútvonal)

Simonfa – Bőszénfa
közötti útszakasz ( 67-es főútvonal)

Csököly – Gige közötti útszakasz (6618 -as főútvonal)

20:20

Mernye - Szentgáloskér és Ráksi útvonal (6513-as út) is járhatatlanná vált az időjárási viszonyok miatt.

A 67-es főútvonal Somogyaszalónál (Deseda tónál) továbbra is le van
zárva, a torlaszban ragadt járműveket - lehetőség szerint - egyenként
engedi tovább a rendőrség.

19:39

Jelenleg közlekedési balesetek és hótorlaszok miatt járhatatlanok az utak Somogysárd és Mezőcsokonya között (6705-ös út), Nemesdéd és Vése között (6816-os út), valamint Nemesdéd és Nemesvid között (6816-os út).

18:20

A 6616-os út Kaposmérő és Kadarkút között lezárásra kerül, mivel Bárdudvarnok és Kadarkút között az útszakasz az időjárási viszonyok miatt járhatatlan. A rendőrök kaposmérői körforgalomnál csak a bárdudvarnoki lakcímmel rendelkezőket engedi be. Kadarkútnál, az
üzemanyag-töltőállomásnál pedig mindenkit visszafordítanak.

18:02

Az M7-es autópálya (jobb pályatest) 134-es kilométer szelvényénél egy autóbusz szenvedett közlekedési balesetet, az elsődleges információk alapján két személy sérült meg. A baleset helyszínelése és a műszaki mentés folyamatban van.

A bal pályatest 175-ös kilométer szelvénynél egy kamion fordult keresztbe és akadályozza forgalmat

17:53

A 6701-es úton Somogyjád település Osztopán felőli végén közlekedési baleset történt. A sérült járművek és az időjárási viszonyok miatt áll a forgalom. A járművezetők várakozni kényszerülnek.

17:00

Baleset, forgalomelterelés, és hatalmas kocsisor Somogyaszalónál. Olvasónk fotója!

kamion

kamion

kamion

/Olvasónk felvétele! Köszönjük!/

16:45

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a Somogy Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy Somogy megye területén semmiképpen ne induljanak útnak!

A Somogy megyei katasztrófavédelmi egységeket a mai napon 16 óráig harminckettő alkalommal riasztották a rendkívüli időjárás miatt bekövetkezett káresetekhez. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók eddig tizenegy alkalommal úttestre dőlt fát távolítottak el, tizennégyszer árokba csúszott járműveket mentettek, valamint hét közúti balesetnél avatkoztak be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztást adott ki Somogy megye egész területére az erős hófúvás miatt. Magas hótorlaszok várhatóak a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt.

A Balaton és a Bakony térségében várható 100-110 km/h-t is meghaladó széllökés holnap reggelig. Péntek délutántól fokozatosan, jelentősen mérséklődik a szél.

Nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. (A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló)

Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

16:30

A 6616-os úton Kadarkút és Mike között megindult a forgalom, a rendőrség befejezte a balesetek helyszínelését. Azonban a jelzések alapján Kaposmérő és Kadarkút között kritikusak az útviszonyok, ami miatt várható, hogy a későbbiekben lezárják. Felhívják a
járművezetők figyelmét, hogy lehetőség szerint kerüljék el azt az útszakaszt.

16:10

A 6701-es úton Lengyeltóti és Buzsák között közúti közlekedési baleset történt. A sérült járművek az úttestet teljes szélességben elfoglalják. Helyszínelés, műszaki mentés folyamatban. A forgalmat jelenleg a rendőrök Táska és Nikla irányába terelik el.

15:50

Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Dunántúl több térségére az erős szél miatt, az ország több részén pedig citromsárga, első fokú riasztás van érvényben a havazás miatt.

Észak, északnyugat felől folytatódik a hideg levegő beáramlása, aminek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben – írta figyelmeztető előrejelzésében az OMSZ.

Éjfélig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-15 centi között valószínű, az északnyugati és délkeleti határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több várható. Az északi, északkeleti szelet a Dunántúlon és az északkeleti megyékben viharos, 70-100 kilométer per órás széllökések kísérik.
Fotó: met.hu

A Dunántúli-középhegység, a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén 100 kilométer per órás sebességet meghaladó széllökések is lehetnek. A viharos szél egyre több helyen okoz hófúvást, magas hótorlaszok is létrejöhetnek.

Az ország keleti, délkeleti felében a halmazállapot-váltás előtt többfelé nagy mennyiségű eső, néhol 40 milliméternél is több várható. Főként délen és keleten zivatar sem kizárt.

15:40

Somogy megyében Barcs és Berzence határátkelőhelyeken Horvátországba nem lehet belépni a 3.5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsival. Magyarország területére továbbra is korlátozás nélkül lehet bejutni.

15:30

Több olvasónk is jelezte, hogy hiába várják a helyközi buszokat azok nem jönnek. Az utasok nem is tudják, mire számíthatnak. Fagyoskodnak a megállókban, és jól átfáznak.

A Kapos Volántól megtudtuk: tudnának menni a buszok, ha hagynák őket. Balesetek, fakidőlések nehezítik a közlekedést. Egy-egy baleseti helyszínelés miatt órákat vesztegelnek.

Az egyik terület ahol áll a Kapos Volán járata, az Nagyanizsa és Csurgó térsége Porrogszetkirálynál, ahol kamionok akadtak el. Hasonlóan Siófok térségéhez, Ságvár és Ádánd között. Ott szintén kamionok ütköztek.

Ezeken a vonalakon 30-60 perces késésekre lehet számítani.

Bárdudvarnok busz árok 1

15.20

A KVG folyamatosan tisztítja Kaposvár útjait. Jelenleg a meredek utcákban és a tömegközlekedési útvonalakon dolgoznak. A tömegközlekedés a városban zavartalan, a járatok menetrend szerint, késés nélkül közlekednek.

14:20

Kiskorpád belterületén hatalmas hőátfúvás nehezíti a közlekedést. A látótávolság minimálisra csökkent, az utcák pedig teljesen kihaltak. Még a helyi kocsma is kongott az ürességtől. Az ott dolgozóktól megtudtuk: ma a törzsvendégek is inkább otthon maradtak. Még a hármas karambolra sem sereglett össze az ilyenkor szokásos kíváncsi nézősereg. Mindössze pár járókelő, és egy biciklis nézte ahogy a tűzoltók dolgoztak, beszélgetésükből kiderült: nem hittek az előrejelzésnek, őket is meglepte a szibériai időjárás. Csakúgy mint az sofőröket. A 61-es út Kaposvárra vezető szakaszán csaknem minden 100 méterre jutott egy árokba csúszott autó. A helyzet pedig továbbra sem javul. Az utakat láthatóan hiába tisztítják a folyamatosan dolgozó hókotrók, a szél folyamatosan visszahordja a lehullott csapadékot.

14:00

Olvasónk tájékoztatása szerint nem csak kamion borult fel Siófok környékén, autók is ütköztek a 101-es km-nél. Lezárták a pályát. Olvasónk szerint elképesztő a helyzet a környéken. Többen felháborodtak, szerintük jónéhány autóstól be kellene a jogosítványát vonni.

13:40

Ha nem szükséges, senki ne induljanak útnak -ezt tanácsolja a Magyar Közút szóvivője, Pécsi Norbert. Az időjárási helyzet ugyanis percről-percre változik.

A Balaton térségében 100-120 km/órás szél tombol. Az ettől délre eső területeken is 60-80 km/órás szél fúj.

4-5 cm hó esett a megyében. A havazás folyamatos. A látótávolság töb helyen 50 méter alá esett. Az M7-es autópályán alig pár méter csak.

A közút 40 munkagéppel dolgozik az utakon. Igal-Ráksi térségében több baleset is történt. Az autókat visszafordítják.

A Közút közleménye:

A Dunántúl teljes területén havazik – a nyugati országrészben hófúvások nehezítik a közlekedést

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb összesítése alapján a Dunántúl teljes területén havazik, emellett sok helyen nagy erejű széllökéseket regisztráltak a társaság útellenőrei. Több megyében így már hófúvások nehezítik a közlekedést. A közútkezelő szakemberei és munkagépei folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban látják el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ugyanakkor a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

A Dunántúlon mindenhol esik a hó, Dunaújváros térségében intenzív a havazás, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből pedig havas esőt jelentettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei. Havas a főutak burkolata Tatabánya, Zalaegerszeg, Tapolca és Tamási környékén. Hókásás szakaszokra kell számítani Kisbér, Pápa, Szombathely és Lenti főútjain, Csorna környékén hóbordás a főutak burkolata. A keleti országrészben mindenhol vizes vagy nedves a burkolat. Az alsóbbrendű úthálózaton is hasonlóan téliesek az útviszonyok, Veszprém környékéről jeges szakaszokat jelentettek.

A Dunántúlon mindenhol erős a légmozgás, viharos szél fúj Fertőszentmiklós, Csorna, Mosonmagyaróvár Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Ajka és Pápa környékén, ezekben a térségekben hófúvások lassítják a közlekedést.

Az egyre téliesebb útviszonyokra és a hófúvásos szakaszokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

13:20

A 61-es úton történt hármas közúti közlekedési balesetnél félpályán megindult a
forgalom.

Kadarkút és Mike között a 6616-os út járhatatlan, több személygépkocsi
van az árokban, illetőleg vesztegel az úton.

12:30

A tömegkarambol helyszínén az M7-es autópályán 6 kilométer hosszú kocsisor torlódott fel. 1-2 méteres a látótávolság. Eközben Siófok környékén az M7-es autópályán egy kamion borult fel.

12.00

Balatonszemes és Balatonelle 134-es kilométer szelvény környékén  8-10 kamion és több személygépkocsi ütközött. A jobb pályatest forgalmát a rendőrök a 130-as kilométer szelvénynél a 7-es útra terelik. Bővebb információ nem áll rendelkezésre.

11:50

Hóátfúvás, hótorlaszok, balesetek - többen is megsérültek - helyszíni videónk!

11.00

A 6701-es úton az öreglaki tetőnél a rendkívüli időjárási viszonyok miatt hótorlaszok alakultak ki, az út jelenleg járhatatlan, a járművezetők visszafordulni kényszerülnek.

10:07

- Kaposváron minden út járható, a tömegközlekedés zavartalan. A  KVG gépei és dolgozói készenlétben vannak, szükség esetén azonnal munkába állnak - tájékoztatott a Kapos Holding sajtóreferense, Széki Éva.

10:01

Hencse külterületén, a 6607-es számú úton Kadarkút irányába egy fa dőlt
az útra. Az úttestet a fa teljesen eltorlaszolja, kerülő út nincs, torlódás várható!

9:35 A Rákóczi stadion ma reggel - olvasónk fotója!

stadion

9:30

Igal és Ráksi között a 6505-ös számú úton négy kamion és egy autóbusz akadt el, a forgalom jelenleg egy sávon halad.

Ráksi külterületén Kaposvár irányába pedig egy pályaelhagyás történt, két személy sérült meg a közúti közlekedési balesetben.

Kaposvár belterületén, a 67-es út és a Táncsics utca kereszteződése közelében egy mozgó járműre fa dőlt, az elsődleges információk alapján a balesetben nem történt személyi sérülés.

baleset

A 67-es úton a simonfai tetőnél és a 65-ös úton Daránypusztánál az erős havazás és a hóátfúvások miatt az út fokozottan balesetveszélyes, ezért aki teheti ne induljon útnak!


baleset

Ha valaki a zord időjárás ellenére útnak indul, körültekintően, óvatosan közlekedjen - kéri a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

baleset

9:00

1 centiméteres hó borítja Marcali, Szántód, Kaposvár útjait

A közútkezelő Kaposváron 7, Szántódon 5 autót indít. Sózzák, és tolják az utakat. Marcaliban továbbra is kisebb hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Itt 5 autó dolgozik az utakon.

8:40

A gödrei tetőn elakadt egy kamion, nyári gumival közlekedett.

8:22

Időjárás:

Marcali és Fonyód térésgében másodfokú jelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt.. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. Somogy többi területén elsőfokú jelzás van révényben. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Nézze meg a részletes előrejelzést!

Csütörtökön markáns fordulat következik: a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint az erősen felhős, vagy borult égből eleinte többfelé várható eső; majd a viharossá, néhol orkán (110-120km/h) erejűvé fokozódó északi széllel bezúduló hideg levegő hatására egyre többfelé alakulhat ki havazás.

Fotó: Facebook/Köpönyeg.hu

Délutántól a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban hófúvások is kialakulhatnak. Napközben semmit sem emelkedik majd a hőmérséklet: nyugaton 0, keleten még 9 fok körül alakulhat a délutáni órák hőmérséklete, majd estétől erős lehűlés várható.

Pénteken, nemzeti ünnepünkön továbbra is erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és főleg a nap első felében számíthatunk további hóesésre, hózáporokra. Marad az erősen viharos szél. Keleten lehűl a levegő, télies napunk lesz, délután is csak 0 fok körüli értékekkel.

Szombaton és vasárnap reggel néhol -15, -10 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála. Napközben már változóan felhős lesz az ég, és számottevő csapadék sem alakul ki. A folytatás a tavasz visszatértét ígéri.

8.00

A Magyar Közút megyei igazgatóságának tájékoztatása szerint az egész megyében intenzíven havazik. Egyelőre 5 géppel vannak kint Marcali környékén, ahol a viharos erejű szél miatt kisebb hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Az utakat alásózták. Valamennyi felület latyakos, néhol hókásás.

Fennakadásról nem érkezett jelentés.

7.55

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye:

Az ország nyugati területein már havazik – a magyar közút arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának csütörtök reggeli jelentése alapján a Dunántúl nyugati felén már változó intenzitással havazik. A főutak burkolata a havazásban érintett területeken többnyire latyakos, néhol hókásás vagy nedves, a mellékutakon viszont előfordulhatnak havasabb szakaszok. A közútkezelő szakemberei és munkagépei folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban látják el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Zala megyében csütörtök hajnali 3 órakor kezdődött el a havazás, amely átterjedt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére is. A Dunántúl nyugati felén jelenleg is változó intenzitással esik hó vagy havas eső. A hajnal óta lehullott hó vastagsága sok helyen már eléri az 5 centimétert. A Dunántúl nagy részén, valamint Szikszó, Sátoraljaújhely és Nyíregyháza térségében erős vagy közepes erejű szél fúj, Fertőszentmiklós, Vasvár és Ajka környékén pedig viharos erejű széllökéseket észleltek a Magyar Közút útellenőrei.

A főutak Zala megyében és Ajka térségében latyakosak, Vasvár és Tapolca környékén hókásásak, Pápa és Tatabánya tájékán havasak, másutt vizes a burkolatuk. A mellékutak Zala és Veszprém megyében, valamint Csorna, Körmend, Vasvár és Tatabánya környékén havasak, hókásásak vagy latyakosak, más térségekben vizesek. A látási viszonyok általában jók, de Vas, Zala és Veszprém megye nagy részén és Tatabánya körül csak közepesek a látási viszonyok.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 100 munkagépe dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon a reggel 7 órai állapot szerint. A cég üzemmérnökségi szakemberei a mai napon is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd.

A folyamatosan változó, egyre téliesebb útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.


Címkék: havazol, Marcaliban, intenzíven, esik, Somogyban, , kis szines