Év eleje óta három Velencei-tónyi vízmennyiség (120 millió köbméter) érkezett a Balatonba, 20 centimétert emelve a víz szintjén. A tó Zala megyei vízgyűjtő területén a napokban lehullott csapadék is tovább növelte a víz mennyiségét, de újabb esőzések kellenek ahhoz, hogy a turisztikai szezonban a fürdőzéshez és hajózáshoz optimális vízszint alakulhasson ki. Az lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne vízszint, az elmúlt két rendkívül meleg és csapadékhiányos év után azonban a vízügyi szakemberek elégedettek lennének azzal is, ha 90 centiméter fölé emelkedne a Balaton vízszintje a száraz nyári időszak beköszönte előtt.

Az elmúlt napokban egy mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy a széllel társulva kibillentette a tó víztükrét hosszanti irányba, 47 centiméteres vízszintkülönbséget okozva a meder két végén: Balatonfűzfőn 51 centiméteres, Keszthelyen 98 centiméteres vízszintet mért az automata vízmérő. A rendkívül ritka irányú és nagyságú "kilengés" nem okozott károkat, ez annak is köszönhető, hogy a tavat nem borította jég, és alacsony a víz szintje.

Mint arról már korábban is beszámoltunk: a sok csapadék hatására a tó déli partján már több helyen védekeznek a belvíz ellen, a Balatonba szivattyúzva a víztöbbletet, ami elenyésző vízmennyiséget jelent a tó víztömege szempontjából, így érdemben nem befolyásolja a víz szintjét. (A február 5-től tartó szivattyúzásokkal eddig 180 ezer köbméter vizet emeltek át a Balatonba, ez mindössze 0,3 mm vízszintemelkedést okoz.)

Az érintett vízi társulatok Balatonbogláron, Balatonőszödön, Szántódon és Zamárdiban is belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Presits Zoltán, a Dél-Balatoni Vízitársulat igazgatója az MTI-nek elmondta, a területeiken egy ideje első és másodfokú készültség van érvényben, de csütörtök reggeltől Zamárdinál harmadfokút kellett elrendelni.

A belvíz még nem veszélyeztet ingatlanokat, az eltávolítását ugyanakkor több körülmény is gátolja. Egyrészt a szivattyúk motorjait ellopták, ezért újakat kell telepíteni, másrészt egyelőre nem tudják átszivattyúzni a vizet a Balatonba torkolló balatonendrédi vízfolyásba annak magas vízszintje miatt, ezért szükségessé vált a folyam kotrása, kiiszapolása. Ezeket a munkálatokat megkezdték.

Az előrejelzések szerint először a Sajón indulhat meg az áradás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A folyó szlovákiai vízgyűjtőjén, ugyanis nagyon sok hó esett a télen, a múlt heti csapadék pedig tovább rontott a helyzeten. Csont Csaba, a Észak-magyarországi Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) védelemvezető-helyettese elmondta: a külföldi vízgyűjtő területen az elmúlt 20 év egyik legjelentősebb hóban tárolt vízkészlete van, ennek mértéke 0,8 köbkilométer, ami az átlagosnak több mint kétszerese.

A köztársasági elnök Szolnokon tájékozódott az árvízvédelmi előkészületekről. Az elmúlt 15 évben itt a Tisza többször is kilépett a medréből. A várost védő gát tönkrement, helyreállítása ősszel kezdődött. A munkagépek éppen nem dolgoznak, mert hétvége van, de Szolnok is egy uniós forrás felhasználásával, részben pedig önerőből készül gát egy esetleges rekord árvizet is sikeresen kivédjen – mondta Áder János.

Az országban már mindenhol ellenőrizték az árvízvédelmi létesítményeket és felkészültek a tavasszal várható áradásokra - mondta Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Hozzátette: Teljesen új alapokra helyeztük a polgári védelmi rendszert, amelyik működésképtelennek bizonyult a borsodi árvíznél 2010 nyarán. Ma már 102 ezer polgári védelmi kötelezett megfelelő eszközparkkal áll rendelkezésre.

Tovább építik a vésztározókat is. Ezekbe szükség esetén több millió köbméter víz engedhető. Ezzel csökkenthető a gátakra nehezedő nyomás, és el tudják vezetni az áradást anélkül, hogy a védművek átszakadnának.

(mti/hirado.hu)

Nézze meg korábbi videóinkat:

 

 

Címkék: belvíz, ellop, vízállás, szivattyú, Zamárdi, Balaton, kis szines