Sárga bicikli az úttesten. Elsőre furcsán nézhetnek majd a jelre a kaposvári autósok, eddig ugyanis sehol nem láthattak ilyet a városban.

Mostantól azonban lépten-nyomon találkozhatnak vele a belvárosában. Azt jelzi, hogy ezen a szakaszon elsőbbséget élveznek a közlekedésben a biciklisek.

- Én jó dolognak tartom ezt, hogy a bicikliseknek lehetőséget adnak így, hogy ilyen szaggatott vonalas felfestések lesznek a városban - mondta Száler Gábor András.

Két féle út épül, melyek között annyi a különbség, hogy a hagyományos kerékpárúton kizárólag a biciklis, az újonnan átadott útszakaszokon azonban autós is közlekedhet. Csak jobban kell figyelnie a kerékpár forgalomra.

- Átmenetileg az autósok igénybe vehetik, ráléphet az autó, közlekedhet rajta, kanyarodó sávokon. Tartósan nyílván nem, ennyiben más, hogy egy közös használatú lesz, csak felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak autósok, hanem intenzív kerékpáros közlekedés is van ezeken a szakaszokon - mondta a kaposvári alpolgármester, Tóth István.

A Virág utcában például jobban kell majd figyelniük az autósoknak. A szűk úton eddig is nehéz volt előzni, most azonban két irányból biciklisek is jöhetnek védett sávjukban.

- Ha az idézőjelben mondott védett sávban megy egy kerékpáros, és az út szélessége nem teszi lehetővé azt, hogy a másik jármű megelőzze, mert esetleg szembe jönnek, vagy a másik oldali védett sávban is közlekednek, akkor az előzés szabályai lépnek életbe, tehát nem lesznek adottak a feltételek szembejövő forgalom esetén, nem megfelelő oldalsáv esetén nem lehet az előzést végrehajtani, így kísérni kell - mondta a Didaktika Járművezető Képző Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Sándor Lóránt.

A kerékpárhálózat bővítéssel azt próbálják elérni, hogy a belvárosban csökkenjen az autósforgalom, és minél többen kerékpárra üljenek.

Címkék: barát, bicikli, út, kerékpár, kaposvár, kis szines