A siófoki önkormányzat sajnálattal fogadta Kovács Antal fesztiváligazgató döntését, hiszen a város idén is támogatási szerződésben vállalta, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően segíti a rendezvényt.

Siófok városa idén 6,5 millió forintos anyagi támogatást ítélt meg a fesztivál szervezőinek. A közterületek ingyenes biztosításával, a színpadi és hangtechnika valamint egyéb infrastrukturális hozzájárulással együtt a rendezvény összesen mintegy 10 millió forint értékű támogatást kapott volna Siófoktól, amely jelzi, hogy a város fontosnak tartotta a Tojásfesztivál megtartását. Megjegyezzük: Siófok saját, nagyrendezvényeinek finanszírozása jóval elmarad a Tojásfesztivál megszervezéséhez felajánlott összegtől.

A rendezvényt szervező Pasteur Kft. számos okot felsorolt a rendezvény megvalósítását akadályozó tényezők között. A szervezők levelükben arra hivatkoztak, hogy az eddigieknél szigorúbb, államilag szabályozott biztonsági előírások és az egységes megjelenést megkövetelő önkormányzati rendelet nem teszi lehetővé a fesztivál nyereséges lebonyolítását.  

A Fő tér alatti mélygarázs bevezető illetve kivezető útjai miatt, közlekedésbiztonsági okokból, a Fő utca lezárására idén nincs lehetőség, ezért a siófoki önkormányzat számos belvárosi területet felajánlott a Pasteur Kft. képviselőjének a fesztivál központi helyszínének bővítésére. A rendezvény nagysátrának helyszínéül a város felkínálta többek között a Spar áruház és a tömbfűtőmű között található egybefüggő parkolóját, emellett az önkormányzat épülete mögötti nagyparkolót is rendelkezésre bocsájtotta volna, de felmerült a vasútállomás előtti Millennium park is. A szervezők számára a felsoroltak közül egyik sem volt elfogadható. Levelükben úgy fogalmaztak: „mindezek ismeretében nem csak önmagunkkal, hanem beszállítóinkkal szemben is felelőtlen lépés lenne több mint kockázatos fesztivál megrendezését bevállalni.”

Siófok városa sajnálattal veszi tudomásul, hogy elmarad a fesztivál, ugyanakkor a szerződésben foglalt támogatási összeget az önkormányzat nem tudja megemelni, a Tojásfesztivál kieső szponzori bevételeit nem kívánja közpénzből pótolni.

A város korábban is szívesen biztosított helyszínt minden, látogatókat vonzó, látványosságot és szórakozást nyújtó rendezvénynek. Ezen a jövőben sem szeretnénk változtatni.

Mint arról ma beszámoltunk: több mint 10 százalékkal növekedett idén a belföldi tojástermelés. Azonban a termelők szerint a szigorodó szabályok miatt tovább emelkedhet a tojás ára.

Címkék: tojásfesztivál, rendezvény, elmarad, támogatás, Siófok, kis szines