Idén 2,5 milliárd tojást állítanak elő magyarországon, szemben a tavalyi 2,2 milliárd darabbal - hangzott el a Baromfi Terméktanács keddi sajtótájékoztatóján. A szakemberek úgy vélik: koncentrálódás zajlik a haza és a nemzetközi piacokon egyaránt. A nagyobb termelők folyamatosan növelik a termelés mértékét, hogy mielőbb behozzák az állatvédelmi előírások miatt keletkezett kiadásaikat. Ezzel azonban egyre jobbon kiszorítják a piacról a kisebb, tőkeszegény termelőket.

Ugyan az új technika teljes bevezetése várhatóan csak jövő év végére fejeződik be, a növekedés azonban már most is látható. Míg 2011 első hét hónapjában 2 millió 203 ezer tojót telepítettek, idén ugyanebben az intervallumban ez a szám már eléri a 2 millió 500 ezret.

Ezzel az előzetes becslések szerint az idei termelés elérheti a 35 milliárd forintot. Ez 15 százalékos növekedést jelentene a tavalyihoz képest.

2012-ben az EU Bizottság betiltotta a hagyományos ketrecek használatát. A technológiacsere a telepeken tyúkonként kb. hatezer forintba került. Ez ágazati szinten az elmúlt években 20-25 milliárd Ft beruházási kiadást jelentett a termelőknek. A szakértők azonban úgy vélik: a ketrecek cseréje sikeres volt, ezt a magyar tojástermelők többsége végrehajtotta, mindössze 30 telepen szűnt meg a termelés.

tojás


Az átállási időszak azonban a tojástermelés átmeneti növekedését is segítette, mivel a régi és az új feltételekkel is termeltek a gazdák néhány hónapig.

A termelők attól tartanak, hogy az önköltségek 70 százalékát adó takarmány árának növekedése piaci bizonytalanságot okozhat, amely ha nem növelik tovább a tojás árát, ismét csökkentheti a termelést Magyarországon.

A termelői ár egy év alatt mintegy 20 százalékkal növekedett hazánkban. Idén júliusban a tojás előállítási költsége 18,5 forint volt. A felvásárlási ára azonban így sem képes fedezni a 21 forintos önköltséget. A tojás csomagolóhelyi átlagára 28 százalékkal nőtt 2011 júliusához képest, elérve a 25,12 forintot darabonként, míg a fogyasztói ára meghaladta a 48 forintot.

A belföldi étkezésitojás-előállítás az itthoni igényeknek mintegy 80 százalékát fedezi, a fennmaradó 20 százalék pedig importból kerül hazánkba.

Ugyancsak a tojáshoz kapcsolódik, hogy idén feltehetően anyagi okokból adódóan elmarad a 10. Siófoki Tojásfesztivál, az október 12-re tervezett tojáskonferenciát viszont megtartják.

(forrás: Trade Magazin)

Címkék: ketrec, termelő, nőtt, unió, tojás, gazdaság