A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve 2011. november 21-én tart országos katasztrófariasztási gyakorlatot.

Erről a Somogy Megyei Védelmi bizottság elnöke, Gelencsér Attila, és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, Heizler György beszélt egy szerdán, egy kaposvári sajtótájékoztatón.

A gyakorlat célja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

A kitelepítés legutóbb a borsodi árvízkor okozott gondot. Szakemberek ezért tartják fontosnak a hasonló katasztrófavédelmi gyakorlatot.


A mostaniban az egyszerű állampolgártól a hivatásos szakemberekig, s a vezető tisztségviselőkig mindenki részt vesz benne, Somogyban csaknem 1000 fő.

A teljes gyakorlat három részből áll:


- Először értesítik a katasztrófavédelem és a hivatásos tűzoltóságok állományát (Somogyban 405 fő). Készenlétbe helyezik a megyei Védelmi Bizottság és a helyi Védelmi Bizottságok operatív törzseit, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.
- A gyakorlatnak ebben a fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által a lakosság részére kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé. Reggeltől estig öt közlemény hangzik majd el 12 alkalommal 14 médiában. Köztük szerepel a Magyar Televízió, RTL Klub, TV 2, Class FM, stb.
- A Polgári Védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagáló szervezeteket - Somogyban 532 főt – mozgósítanak.

A megyében 231 lakossági riasztó sziréna található, melyekből 55-t 21 településen hoznak működésbe. Ezek közül 25 Kaposváron fog megszólalni.

A riasztáskor közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. Az üzenetek a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajló káreseteket közölnek. A helyszínek ugyan fiktívek, de a veszélyek valósak és talán így játékosan könnyebb felkészülni rájuk. A lakosságnak azonban nem lesz tennivalója.

A gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, ezért Magyarországon tényleges óvintézkedéseket nem vezetnek be.

A gyakorlásba bevont egészségügyi szervek támogatásával a mozgósításban résztvevőknek lehetőségük lesz önkéntes véradásra az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével a következő helyszíneken:
- Kaposvár a Városi Sportcsarnok (Arany J. u. 97) 17 és 20 óra között
- Csurgó a Csokonai Közösségi Ház (Széchenyi tér 1.) 16 és 18 óra között.

Címkék: riasztási, véradás, gyakorlat, országos, Somogy, kis szines