siofok_tuz_1

A tűzoltási feltételek biztosításának egyik alapvető feltétele az un. "száraz felszálló vezetékek" valamint a hő- és füstelvezető berendezések megfelelő műszaki állapota- ezt is ellenőrzik a lánglovagok, hiszen egy esetleges tűz során a beavatkozás sikeressége múlik ezen eszközök megfelelő működésén.

Gyakori probléma, hogy a lépcsőházakat bútorokkal, kerékpárokkal, virágokkal zsúfolják tele, amelyek a menekülési útvonalakat szűkítik le, valamint nagymértékben megnövelik a lépcsőház tűzterhelését. A panelépületekben mégis talán a legnagyobb veszélyt az emberi gondatlanság jelenti, mint például a serpenyőben a tűzhelyen felejtett és idővel meggyulladó olaj. Az ilyen esetek azért is kockázatosak, mert a szagelszívó elzsírosodott alumínium csövén keresztül a lángok pillanatok alatt betörhetnek az egy emelettel feljebb lévő lakásba.

Az eddigi tapasztalatok nem túl kedvezőek, hiszen sok esetben elvégeztették ugyan a 9 évente  esedékes tűzvédelmi szabványossági és villámvédelmi rendszer felülvizsgálatát, de a jegyzőkönyvben feltárt hibákat nem javították ki, melyek továbbra is tűz- és életveszélyt jelentenek.

siofok_tuz_2

siofok_tuz_3

siofok_tuz_4

 

A képekért köszönet a Siofók tűzoltó parancsnokság munkatársainak.

Címkék: siofok, tűzvédelem, panel, somogy, balaton, kis szines