Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a nyár elején a Balaton magas vízállása miatt volt szükség arra, hogy visszafogják a Zala vízét, a Balaton helyett a Kis-Balatonba eresztve azt. Ez a Kis-Balaton normál üzemi vízszintjét 30-40 centiméterrel megemelte, eddig el nem árasztott, mintegy 600 hektárnyi természetvédelmi területet juttatva víz alá.

Becslések szerint idén nyáron 16-17 millió köbméternyi, Zalából érkező vizet fogott fel a Kis-Balaton és a környékén elárasztott terület, mentesítve a Balatont mintegy 3 centiméternyi vízszintemelkedéstől akkor, amikor a túl sok víz már több dél-balatoni település lakott részeit veszélyeztette. Mivel azonban az elárasztott területek nem maradhatnak tartósan víz alatt, már hetekkel ezelőtt elkezdték kis mennyiségben engedni a Kis-Balaton vízét a Balatonba.

Várhatóan, hosszú évtizedek óta először, nyár végi apasztó eresztésre kerül sor a Balatonnál, vagyis már szeptember elején megnyitják a Sió-zsilipet. Ebben az évben eddig összesen 150,8 millió köbméternyi vizet kellett leengedni a Sió-csatornán, hogy ne okozzon kiöntéseket a Balaton vize. Ha ez nem történt volna meg, 25 centiméterrel lenne magasabban a tó vízszintje.

(Forrás: Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság)

Címkék: zsilik, Csonki István, Sió, Siófok, Balaton, kis szines