Elkésett gólyafióka

Elkésett gólyafióka (Fotó: Fatér Imre/MME)

A júniusi hideg, és az esős időjárás és a viharokban megrongálódott fészkek miatt a fehér gólyák a korábbi évekhez képest mintegy feleannyi fiókát tudtak felnevelni idén. Az első fészekalj pusztulása után sok pár pótköltésbe kezdett. A fiókák fejlődése így azonban legalább egy hónapos késésben van. A természetvédők tudnak olyan fészekről, ahol még nem is röpképesek a fiatalok.

A sokéves adatok alapján valószínűsíthető, hogy a fehér gólyák a következő két hétben megindulnak Afrika felé, a fejleltlen fiókákat viszont tömegével hagyják magára. Az állatvédők segítsége nélkül ezek az egyedek pusztulásra vannak ítélve. Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak!

Ez a látszólag kegyetlen és értelmetlen viselkedés valójában a faj túlélését szolgálja. A szülők tudják, hogy a nem kellően felkészült (beteg, sérült, az időből kicsúszó) fiókáknak nincs esélye megérni a következő tavaszt és szaporodni - míg az öreg madaraknak igen. Ezért a gólyáknak sem éri meg a további energiabefektetést az időn túli fiókák etetése, mivel eközben a saját túlélési esélyeik is napról-napra romlanak - áll az MME közleményében.

Mit tehetünk az itthon maradó fiókákért? A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor ők emberi beavatkozás nélkül két-három nap alatt éhen halnak. Azonnal értesítsék a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit.

Némileg jobb helyzetben vannak a repülő fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsék a nemzeti parki őröket. (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság telefonszáma: 72/517-200 e-mail: dunadrava(kukac)ddnp.kvvm.hu, zoldpontpecs(kukac)ddnp.kvvm.hu)

A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni. A madártani egyesület kéri, hogy mielőbb jelentsék az ilyen eseteket!

Bővebb információ

- Aggodalomra semmi ok, tudunk az utóbbi pár évből olyan adatot, hogy azok az egyedek, akik nem erősödtek meg kellően, extrém esetben még át is telelnek nálunk, tehát most már van olyan emberbázis, akik figyelnek ezekre az egyedekre, ezek az egyedek tényleg csak néhány eset van, áttelelhetnek Magyarországon - mondta Szentpáli András a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja.

A megyei gólyaállomány az utóbbi években stagnált, ám a becslések szerint a fehér gólyák idén legjobb esetben is csak 50 százalék körüli költési eredményt értek el.

Címkék: madártani egyesület, MME, gólya, kis szines