Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint mától csütörtöktől Drávaszabolcsnál tetőzik a Dráva, és a valaha volt legmagasabb vízállást is megközelítő, vagy akár azt elérő árhullám várható a településnél. A helyszíneken homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, így 31 település védelméről gondoskodnak: ahol szükséges nyúlgátakat építenek ki a vízügyes szakemberek az alacsony szakaszokon, illetve zsilipeket, bekötőutakat zárnak el, továbbá a zsilipeknél jelentkező csurgásokat igyekeznek megszüntetni.

A Mura folyó a hét elején tetőzött Letenyénél, ahol kezdetben rendkívül lassan apadt, majd szerdán a déli óráktól intenzívebbé vált ennek üteme.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára egy csütörtöki tájékoztatón úgy fogalmazott: egyebek mellett a tíz évvel ezelőtt lezajló árvíz idején megszerzett tapasztalatoknak is köszönhető, hogy mindeddig kiválóan helytálltak a vízügyi igazgatóságok a napokban folyó árvízi védekezésben.

Kaposvárt még 2005 augusztusában öntötte el a Kapos, amikor 3 óra alatt csaknem 3 hónapnyi eső esett és a gyűjtőterületről érkező utánpótlás is folyamatosan emelte a vízszintet. 100 ház került veszélybe, önkéntesek százai mentették akkor az értékeket.

A vésztározó 2014-es átadása óta ilyen veszély nem fenyegeti a kaposváriakat. Ennek köszönhetően ugyanis 120 ezer hektárnyi területet tudnak elönteni az árvíz elkerülése érdekében Kaposváron.

18 kilométer hosszan rendezték a medret is, mélyítették azt, megerősítették a partfalat, átereszeket és gázlókat építettek. Ezzel javult a vízhez kötődő élőhelyek ökológiai állapota is.

A hét elején mért magasabb adatok után tegnap már a Kapos is apadásnak indult.

Címkék: Kapos, vésztározó, gát, árvíz, kék hírek