Uniós forrásból, 1,2 milliárd forint értékű beruházás keretében vésztározó épült Kaposváron, és a Kapos medrét is rendezték.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a szerdai átadáson kiemelte: a beruházásnak köszönhetően Kaposvár ezentúl biztonságban lesz, többé nem kell árvíztől tartani.

A városvezető felidézte: 2005-ben több mint 100 millió forint kárt okozott a Kapos folyó áradása, 2010-ben is ötezer család vagyonát veszélyeztette az árvíz, ezért az önkormányzat úgy döntött, szükség van egy vésztározóra és a meder belterületi rendezésére.

null

Szita Károly szólt arról is, hogy a mederrendezés után a Kapos folyó egyes belterületi szakaszain sétányokat építhetnek.

Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: a két projekt, azaz a vésztározó és a kikotort folyómeder nemcsak Kaposvárnak, hanem a teljes Kapos-völgynek is biztonságot jelent.

Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósított beruházás során a völgyzárógátas vésztározó megépítése mellett elvégezték a folyómeder teljes, 18 kilométer hosszú belterületi szakaszának a kotrását, illetve mélyítését, megerősítették a partfalat, átereszeket és gázlókat építettek.

A meder rekonstrukciójával javult a vízhez kötődő élőhelyek ökológiai állapota is.

Címkék: tározó, árvíz, kaposvár, gazdaság