A Siófoki Járási Ügyészség 2018 márciusában nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a 61 éves hajléktalan férfival szemben, aki Balatonszárszó és Balatonföldvár környékén összesen 48 ingatlanba tört be, és 300 forinttól 807 ezer forintig terjedő értékben lopott el különböző árucikkeket, illetve készpénzt.

A letartóztatásban lévő férfi ügyében a Siófoki Járásbíróság 2018. szeptember 12. napján hozott ítéletet, melyben a vádlottat az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a terhére rótt lopásokban, és vele szemben 4 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztést és 5 év közügyektől eltiltást szabott ki. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabása miatt jelentett be fellebbezést.

A 2018. július 1. napján hatályba lépett új Büntetőeljárási törvény alapján lehetőség van arra, hogy a fellebbezést kizárólag a kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés neme és mértéke vagy tartalma ellen jelentsék be, ahogy ez ebben a bűnügyben is történt. Ilyen esetben a másodfokú bíróság az ítéletnek csak a büntetéskiszabásra vonatkozó rendelkezését bírálhatja felül, amely várhatóan a jogorvoslati eljárások felgyorsulását fogja eredményezni. Az elsőfokú ítélet korlátozott felülbírálatától a felsőbb bíróság csak igen szűk körben térhet el, például akkor, ha az elsőfokú bíróság durva eljárási szabálysértést követett el, vagy ha a terheltet fel kellett volna menteni.

Címkék: hajléktalan, nyaraló, betör, ingatlan, Balaton, kék hírek