Minderről a megye hivatásos tűzoltói is meggyőződtek, akik felkészültek arra, hogy szükség esetén a már olvadó jégre merészkedő állampolgárok segítségére siessenek. Hiába ugyanis a tiltás, sokan csúszkáltak még a hét elején is a Balatonon, valamint a megye tavainak jegén.

A korábbi években - két esetben is - a Balaton jegén elcsúszott és fejsérülést szenvedett emberek mentéséhez riasztották a somogyi tűzoltókat, két esetben pedig kutyák alatt szakadt be a tó jege - 2011-ben a fonyódi kikötőnél, 2012-ben pedig Balatonmáriafürdőnél volt szükség tűzoltó beavatkozásra. Idén Siófoknál szakadt be a magyar tenger jege egy férfi alatt.


Fotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTPFotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTP
Fotók: Barcs HTP, Kaposvár HTP, Marcali HTP
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Balatonmária strandján és a kikötőben, valamint a marcali víztározónál is próbára tették a jég teherbírását a marcali tűzoltók. Mindhárom szolgálati csoport felelevenítette a jégről mentés szabályait, a gyors és szakszerű segítségnyújtást a speciális mentőstéggel - amely vízről és jégről mentésre is alkalmas -, valamint mentőkötél segítségével.

A Barcs és Darány közötti halastó jegén ugyanezt a műveletet dugólétra segítségével, mentőkötelek biztosításával hajtották végre a barcsi tűzoltók.

A felmelegedés hatására immáron a Deseda jege is sok helyen elvékonyodott, amelyet a felszínről szabad szemmel nem lehet észrevenni. A veszélyt azonban figyelmen kívül hagyta egy horgász, majd a segítségére siető kiránduló is, akik alatt beszakadt a jég - ezt illusztrálták a kaposvári hivatásos és önkéntes tűzoltók. Az éjszakai mentés során kipróbálták a speciális mentő „board”-ot, de tömlővel és létra segítségével történő mentést is begyakorolták a tűzoltók.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a téli sportok szerelmeseit, hogy minden esetben győződjenek meg a jégfelület vastagságáról. Továbbá, amennyiben házi kedvencük alatt szakad be a jég, akkor se próbálják meg - saját testi épségük kockáztatásával - megmenteni, tárcsázzák a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot és várják meg a szakembereket!

Címkék: életveszélyes, olvad, , jég, Somogy, kék hírek