A KaposPont tegnapi részletes viharkrónikája itt érhető el. Alább a a friss infók:

19.57

Ismét közlekednek a Balatonon a csütörtökön viharos erejű szél miatt leállított kompok és menetrendszerinti hajók - közölte a Balatoni Hajózási Zrt. pénteken.

A csillapodó szél lehetővé tette, hogy pénteken ismét beinduljon a kompközlekedés Szántód és Tihany között, és a hajózási társaság elindítsa a személyhajóit.

Szombattól hosszabb ideig és sűrűbben közlekedik a balatoni komp Szántód és Tihany között: az eddig óránként járó kompok negyvenpercenként indulnak, Szántód felől 6.40 és 21.20, Tihany felől pedig 7.00 és 21.40 között.

 

19.22

Egy fa dőlt a vasúti sínekre a somogymeggyesi vasútállomás után. A tabi önkormányzati tűzoltók motoros fűrésszel rövid időn belül eltávolították a fát, amely nem okozott további fennakadást a vasúti forgalomban.

Csütörtökön még 790 ingatlant kellett védeni a víztől a Balaton partján, mára a szél erőteljes csökkenésével a Balaton visszahúzódott. 6 településen folyt védekezés, ahol közel 10 ezer homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe. Pénteken délután már csak Fonyódon volt szükség szivattyúzásra.

Dél óta 15 jelzés érkezett a Balaton partjáról, főként útra dőlt fák eltávolításához kellett a tűzoltóknak vonulniuk.

Az északi szél veszített erősségéből, így a tó is visszahúzódott medrébe. Azon a hat településen, ahol nyúlgátakat emeltek az ingatlanok védelmére, ott a mai napon megnyitották ezeket. Fonyódon viszont két utcában a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, szivattyúkkal vezetik vissza a vizet a Balatonba a mélyebben fekvő területekről.

A szél mérséklődésével Balatonbogláron, a veszélyessé vált platánsoron is megkezdődhetett a munka. Kivágják a rendkívül erős szél miatt életveszélyt jelentő fákat, hogy a forgalom újra zavartalanul tudjon haladni a 7-es úton és vasúton.

17.29

Azért még nins vége: egy tíz-tizenkét méter magas megrepedt szederfa esett egy melléképület tetejére Kaposváron, a Cseri úton. A fa emellett egy buszmegállót is veszélyeztetett. A városi hivatásos tűzoltók a beavatkozás idejére, mintegy harminc percre lezárták a Cseri út érintett szakaszát. A forgalmat erre az időre rendőrök irányítják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt Somogy megye egyes térségeire újra elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki. Az előrejelzés szerint a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a hetven kilométer per órát.

15.40

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt Veszprém és Somogy megye egyes térségeire is kiadta elsőfokú, citromsárga riasztását. Az előrejelzés szerint intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt huszonöt-harminc millimétert meghaladó csapadék hullhat a megyék bizonyos járásaiban.

12.54

Somogy megye hét településének csaknem 790 fogyasztóját érinti az áramkimaradás. Balatonbogláron egy kapcsolóház vált életveszélyessé, az áramtalanítás után öt ingatlan és 170 idényjellegű ingatlan maradt áram nélkül.
 
A vasúti közlekedés a megye szinte egészében helyreállt, már csak Siófok és Fonyód között közlekednek vonatpótló autóbuszok.
 
Balatonboglár belterületén a veszélyessé vált platánfák miatt – a közlekedők biztonsága érdekében – lezárták 7-es főút Szabadság és Gaál Gaszton utcai csomópont közötti  szakaszát.
 
A Balaton-parton a víz által veszélyeztetett területeken – Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen – a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik a kiépített védműveket, amelyekbe körülbelül 10 ezer homokzsákot építettek be.
 
12.46

 A KÖTÉL egyesületnek eddig kétszer kellett beavatkoznia a mai nap folyamán. A Rippl-Rónai emlékházat is megviselte Yvette tombolása. Az alábbi képeket a Facebook oldalukon tették közzé:

12.40

Elrendelte Szita Károly polgármester a vihar okozta károk felmérését és az utak, közterek takarítását. Szombaton a városgondnokság által megbízott vállalkozók és a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. gépei is munkába állnak. Kézi és gépi erővel takarítják el a viharban letört ágakat, gallyakat, és az utakat is seprik.

A csütörtöki és pénteki erős szélvihar 7 fát döntött ki Kaposváron, komolyabb kár és személyi sérülés nem történt. 

12.30

Gyönyörű műholdfelvétel az Yvette ciklonról!

A műholdkép a ciklon tegnapi helyzetét ábrázolja. Nagyon szépen kirajzolódik a mérsékelt övi ciklon egész struktúrája. A ciklon középpontja, azaz szeme tegnap Erdély felett volt. Szépen látszik, ( fekete kör ) hogy a ciklon középpontjában nincs felhő és csapadék.

Valószínű, hogy sokunknak emlékezetes marad ez a nem mindennapi mediterrán ciklon!


YvetteYvette
Yvette
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 12.17

Helyzetkép Somogyból

A vihar kezdetétől fogva 326 jelzés érkezett a megyei műveletirányítási központba. A megyeszékhely és a Balaton térségében volt szükség legnagyobb számban a tűzoltók beavatkozására.

228 esetben útra dőlt fák eltávolításához riasztották a tűzoltó egységeket. Somogy megyében negyvenöt lakóházban tett kárt a vihar, fa dőlt az épületekre és az erős szél bontotta meg a tetőket. Tizenegy esetben vasúti sínekre dőlt fa, tizenegyszer pedig felsővezetékeket leszakító ágak eltávolítása adott munkát az egységeknek.

Pénteken is kidőlt fák és vezetékeket leszakító faágak eltávolítása adott munkát a Somogy megyei tűzoltóknak. Ezen a napon huszonkét esetben riasztották a barcsi, a nagyatádi, a marcali, a kaposvári és a siófoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság legénységét, de a vonultak az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók is.

Nagyatádon a gyalogos forgalomra jelentett veszélyt egy kidőlt fa, Bárdudvarnok külterületén pedig a közúti forgalmat akadályozta. Böhönyén villanyvezetékre, Balatonkeresztúron és Kelevízen telefonvezetékre borult egy több méter magas fa. Marcaliban egy emeletes ház bádogtetejét kezdte meg a szél. Kaposváron egy 15 méter magas juhar tört derékba, amelyet a hivatásos egységek motoros láncfűrésszel távolítottak el a közlekedők biztonsága érdekében. Tapsonyba, Iregszemcsére, Barcsra, Kányára, Bárdudvarnokra, Nagyatádra, Ötvöskónyiba és Iregszemcsére is vonultak a tűzoltók, utóbbi helyszínen egy családi ház tetőszerkezetét szakította le a szél.

A Balatonnál a megdőlt nyár és nyírfák adnak munkát az egységeknek. A délelőtti órákban Siófokra, Fonyódra és Balatonszárszóra is vonultak a tűzoltók a gyalogos és a közúti forgalmat akadályozó fák eltávolításához.

Áramkimaradás már csak két településen van Somogy megyében – Balatonbogláron és Homokszentgyörgyön. A szolgáltatás kimaradása 176 fogyasztót érint

12.14

Pénteken délelőtt feloldotta Kaposvár és a megyei közútkezelő a csütörtök este elrendelt útzárat a Cseri úton, miután megszűnt az erős szél miatti balesetveszély. A mai napon már nem kell arra számítani, hogy az út menti nyárfák balesetet okoznak - tájékoztatott a városháza.

10.12: írt a rendőrség

A Somogy  Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy teljes útlezárás van érvényben ezeken az útszakaszokon:

Balatonbogláron, a 7-es számú főútvonal ( Vikár Béla utca ) Gaál Gaszton utca -  Szabadság utca közötti útszakaszán,

Balatonbogláron, a Kodály Zoltán utcában,

Kaposváron, a Cseri út Tompa Mihály utca - Erdősor utca közötti szakaszán az útlezárás 2014. május 16-án 9 óra 35 perckor megszűnt, a forgalom zavartalanul halad.

A közútkezelő az útlezárásokat a közlekedők biztonsága érdekében jelzőtáblákkal ellátta, kerülni a környező mellékutcákon át lehetséges.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a korlátozásokra figyelemmel közlekedjenek!

09.46: áramügyek

Somogy megyében négy településen – Balatonbogláron, Homokszentgyörgyön, Mezőcsokonyán és Berzencén – összesen 184 fogyasztót érintett az áramkimaradás.

Az áramszolgáltató munkatársai folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

09.05: számok a megyéből

A vihar kezdetétől fogva péntek reggelig valamivel több mint 300 jelzés érkezett a somogyi katasztrófavédők műveletirányítási központjába. A megyeszékhely és a Balaton térségében volt szükség legnagyobb számban a tűzoltók beavatkozására.

224 esetben útra dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket. Somogyban harmincnyolc lakóházban tett kárt a vihar, fa dőlt az épületekre és az erős szél bontotta meg a tetőket.

MTI Fotó Nagy Lajos
MTI Fotó Nagy Lajos

Tizenegy esetben vasúti sínekre dőlt fa, nyolcszor pedig felsővezetékeket leszakító ágak eltávolítása adott munkát.

Somogy megye hét településén közel 790 fogyasztót érint az áramkimaradás. Egy kapcsolóház Balatonbogláron életveszélyessé vált, az áramtalanítás után 5 ingatlan és 170 idény jellegű ingatlan maradt áram nélkül.

MTI Fotó Varga György
MTI Fotó Varga György

08.40: úton és vasúton

Balatonboglár belterületén a 150 platán közül jónéhány fa az orkán erejű széllökések nyomán balesetveszélyessé vált. Ezért a közlekedők biztonsága érdekében lezárták 7-es főút Szabadság és Gaál Gaszton utcai csomópontok közötti  szakaszát.

Az autósokat részben a Lengyeltóti-Balatonboglár összekötő útra, valamint önkormányzati utakra terelik. A teljes útzár várhatóan két napig lesz érvényben, ez természetesen az időjárás függvényében változhat, ugyanis a szakemberek csak a szél csillapodása után tudnak a mintegy 30 méter magas fák kivágásáról gondoskodni.

A Máv információ szerint Siófok és Fonyód között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

MTI Fotó Varga György
MTI Fotó Varga György

07.55: balatoni panoráma

A Balaton-parton a veszélyeztetett területeken - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik a kiépített védműveket – amelyekbe közel 10 ezer homokzsákot építettek be.

MTI Fotó Török Tünde
MTI Fotó Török Tünde

Címkék: orkán, 7-es, lezár, áram, vihar, kár, szél, vonat, tűzoltó, Balaton, kék hírek