Lángolt a balatonkeresztúri szivacsgyár néhány napja. A hatalmas, fekete füst egészen Fonyódig ellátszott. A csarnok teteje és fém váza beomlott, ezért a tűzoltók csak kívülről tudtak oltani. A szomszédos raktárt meg tudták menteni. Az ilyen tüzekből idén kevesebb volt.

Ennek ellenére mozgalmas félévük volt a somogyi katasztrófavédőknek. Március 15-én a váratlan hóviharban mentették az autósokat. Az úton rekedtek közül 1200 embert 29 helyszínen szállásolták el.

Húsvétkor a hatalmas esők okoztak gondot. Megmozdultak a löszfalak, összedőltek a vályogházak. A somogyi tűzoltóknak később a dunai árvíznél is helyt kellett állniuk.       

Idén eddig 250 tűzesethez és 604 műszaki mentéshez vonultak a somogyi tűzoltók. Hogy kevesebb volt a tűz, szerintük ezért a csapadékosabb félév okolható, és az, hogy az elhagyatott területeket a társhatóságokkal ellenőrzik, és büntetnek, ha kell. Marcaliban egy 620 milliós beruházást adnak át.      

Csökkent a téves riasztások száma is idén. A tűzoltókat a több mint 900 bevetésből 60 esetben hívták tévedésből, és 9-szer szándékosan szórakoztak velük.

Címkék: bevetés, védelem, kevesebb, katasztrófa, tűz, árvíz, , kék hírek