Halálra ítélt 21 vádlottat egy egyiptomi bíróság szombaton a 74 halálos áldozattal járó tavalyi Port-Szaíd-i futballkatasztrófa ügyében. Hetvenhárom ember ellen emeltek vádat garázdaságban való részvételért.

A tavaly februári mérkőzésen a Port Szaid-i al-Maszri nevű csapat fogadta a kairói al-Ahli csapatát. A vendéglátók 3-1-re győztek. A mérkőzés után a pályára rohantak sokan a szurkolók közül, és többek között késekkel mentek egymásnak. A hazai szurkolók először a vendégjátékosokat kezdték üldözni, ez fajult tömegverekedésig. Sokakat agyontapostak, vagy leestek valamilyen magaslatról. Ezren megsebesültek.

A kairói vendégcsapat a legnépszerűbb és legeredményesebb egyiptomi klub, 2005 óta az összes bajnokságot megnyerték. A csapat ultrái részt vettek a Tahrír téri tüntetéseken a Mubarak elleni tüntetéseken, és ősszel, a katonai rezsim elleni tüntetéseken

A vádlottak börtöne előtt hozzátartozóik az ítélethirdetés közben tüntetést tartottak. Megpróbáltak betörni a börtönbe, emiatt összetűzésbe keveredtek a biztonsági erőkkel, és két rendőrt lelőttek.

A többi vádlottról március 9-én hoznak ítéletet. A halálos ítéleteket még jóvá kell hagynia az ország legfelsőbb vallási hatóságának.

Címkék: huligán, szigor, egyiptom, ítélet, mérkőzés, kék hírek