Egy marcali cég telephelyén 5600 köbméter használt gumit foglalt le az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal közös, hat órás ellenőrzése után. A revizoroknak a cég képviselői nem tudták az áru eredetét igazolni.

A Kft. tulajdonosa nem akart a Kapos Televízió kamerája elé állni. Kamerán kívül azonban annyit elmondott: az unió egyik legfejlettebb újrahasznosító cége az övék. A működéshez szükséges újrahasznosítási, begyűjtési, és feldolgozási engedélyeik is rendben vannak.

Az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség főigazgató-helyettese, Dr Tolnai Jánosné a KaposPontnak elmondta: eljárást indítottak a marcali cég ellen. A használt gumik eredetét ugyanis nem tudták igazolni.

Azonnali hatállyal felfüggesztették a gumiabroncs-feldolgozó üzem működését, a ki- és beszállításokat, és lefoglalták az informatikai eszközöket.

A NAV és az OKF munkatársai egy előzetes ütemterv szerint vizsgálódtak a gumiabroncsokat feldolgozó somogyi cégnél, és a vele egy telephelyen levő Kft.-nél, amelyről kiderült, hogy tulajdonosa egy ciprusi cég.  

Tolnai Jánosné elmondta: a vizsgálaton arra is fény derült, hogy a számos tulajdonossal, köztük külföldiekkel rendelkező gumiabroncsokat feldolgozó üzemben már tavaly is folyt a feldolgozás, noha erre engedély akkor még nem volt - mondta az OKF főigazgató-helyettese. Megjegyezte: az ellenőrzésekkor ritkán találkoznak olyan esettel, hogy egy cég ügyvezetője semmilyen hivatalos iratot ne tudna rendelkezésükre bocsátani - arra hivatkozva, hogy minden a könyvelőnél van.

Az OKF főigazgató-helyettese hozzátette: a cég tetemes bírságra számíthat.

Címkék: telephelyén, foglaltak le, nem tudták, árut, gumi, cég, Marcali, kék hírek