Jogerősen 1 év 8 hónap hónap fogházbüntetésre ítélték azt a horgászegyesületi elnököt, aki két évvel ezelőtt irányította a talajmunkákat a böhönyei halastónál. Árokásásnál négy munkást ugyanis maga alá temetett a föld, mert nem dúcolták alá a négy méter mély árkot. Ketten azonnal meghaltak. Később kiderült, hogy vízügyi engedély nélkül dolgoztak. 1 év 8 hónap fogházra a markológép kezelőt is elítélték, 1 évre pedig eltiltották a foglalkozásától is.

A szerdai másodfokú bírósági tárgyaláson a horgászegyesületi elnök ügyvédje felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte. Elismerte, hogy védence nem járt el kellő gondossággal, mert engedélyt nem kért, de megkérdezett egy természetvédelmi őrt és egy jegyzőt, akik nem hívták fel a figyelmét az engedélyek beszerzésére. A férfi látta, hogy szabálytalanul folyik a munka, de nem állította le, hanem dühében sétálni ment, hogy lecsillapodjon. Ezalatt történt a tragédia. A horgászegyesületi elnök temetette el az elhunytakat, azóta is segíti a családot.

A gépkezelő ügyvédje a védence főnökének, egy vállalkozónak a felelősségét firtatta. Ő utasította ugyanis a másodrendű vádlottat, hogy végezze el a munkát, de nem jelent meg a helyszínen, a munkavédelmi szabályok betartását nem ellenőrizte, pedig a hiányosságokra a horgászegyesületi elnök telefonon felhívta a vállalkozó figyelmét.

A Kaposvári Törvényszéken a horgászegyesületi elnök büntetését helybenhagyták. A gépkezelő első fokon kapott 1 év 4 hónap fogházbüntetését 1 év 8 hónapra emelték fel. A másodfokú bíróság jogerős döntésében kimondta, hogy a cselemény nagy tárgyi súlya, a két ember halála miatt nem látott lehetőséget az ítélet enyhítésére.

Olvassa el korábbi cikkünket a témában!

Címkék: halastó, egyesület, elnök, Böhönye, horgász, kék hírek