Garázdaság vétsége miatt emelt vádat egy kaposvári általános tagiskola igazgatója ellen az ügyészség. A vádlott tavaly májusban 12 óra 40 perc körüli időben az iskola folyosóján az óraközi szünetben észrevett egy almadarabot, amit a tanulók közül valaki a folyosó falának vágott, és otthagyott. Az igazgató megkérdezte a közelben lévő diákokat, hogy az almát ki dobta el, de azt senki nem vállalta magára.

A vádirat szerint ettől a pedagógus indulatos lett és egyre mérgesebben kérdezgette ismételten az ott álló lányt, és osztálytársait, mert nem hitte el az általuk elmondottakat. A tanár ezután azt mondta a jelenlévőknek, hogy ebben az esetben kijelöl pár tanulót, akik felszedik az almát a földről. A lány erre felvette az almadarabot a földről, elindult vele a szemetesedényhez, miközben azt mondta a tanárnak: „ Maga is itt volt, és maga sem látta”.

Ettől a vádlott még jobban indulatba jött, a fiatalkorú sértettet a hajánál fogva visszarántotta, majd tenyérrel 3-szor arcon ütötte, tartalmazza a vádirat. A bántalmazás közben felszólította, hogy ismételje meg az előbbi szavait, mire a sértett elismételte a mondatot. A vádlott tovább folytatta a pofozkodást, még legalább 4-szer arcul ütötte a sértettet, akinek elkezdett vérezni az orra, ennek ellenére újabb pofonokat kapott. Végül a vádlott közölte a sértettel, hogy megérdemelte, amit kapott és legközelebb nem fog visszabeszélni. A lánynak 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülései keletkeztek.

A mai tárgyaláson először az igazgatót hallgatták ki, aki nem tett vallomást. Később azonban annyi észrevételt tett az elhangzó vallomások után, hogy nem adott pofont a gyereknek, akinek nem vérzett az orra, és nem mondott neki sértőt.

Sértettként a 14 éves kislány a vádiratnak megfelelően adta elő a történteket. 4 osztálytársának is vallomást kellett tenni, akiket a szüleik is elkísértek. Ők valamennyien látták a pofonokat, ám többé-kevésbé eltérően adták elő, hogyan történt az eset. A legtöbben nem hallották, hogy mit mondott a lány az igazgatónak, és néhányan arra emlékeztek, hogy a sértett magára vállalta: ő dobta el az almát. Mások azt is látni vélték, hogy a lány elesett az első pofontól. Volt, aki azt hallotta,  az igazgató annak hallatán, hogy vérzik a lány orra, azt mondta, hogy "így a jó." Akkor csatolta vissza az óráját.

pofon

A tárgyaláson kiderült, hogy a lánnyal korábban, vagyis a 8. osztály első félévében sok fegyelmi probléma volt. Sokat késett vagy hiányzott az órákról, visszabeszélt az igazgatónak. Még az udvaron is dohányzott. A bíróságon sem tagadta, hogy rosszalkodott, de csak azért, hogy más iskolába kerüljön, mert rosszul érezte magát, amikor 7. osztály végén elment az osztályfőnöknője, akit nagyon szeretett. " A szüleim nem akarták, hogy másik iskolában tanuljak, ezért nem láttam más módot, hogy elkerüljek"- vallott erről, majd sírva fakadt.

Tanúként hallgatták ki az egyik tanárnőt, aki órát tartott a gyerekeknek közvetlenül az eset után. Azt mondta, hogy ő nem látott sérülést a kislány arcán, csak sápadt volt és sírt, majd hazament, állítólag az édesapja szavára. A vádlott ügyvédje a következő tárgyalásra beidéztette az orvosszakértőt, mondván idő telt el a tanóra és az orvosi vizsgálat között, és nem tudni, hogy az alatt mi történt. Válaszul a sértett jogi képviselője a kislány barátnőjét kérte kihallgatni, a két lány ugyanis a kórházba menetelig együtt volt az eset után. A bíró a kéréseknek helyt adva elnapolta a tárgyalást.              

Címkék: pofon, erőszak, igazgató, diák, iskola, kék hírek