Jelentős értékre, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat egy 31 éves, egy 26 éves, egy 22 éves és egy 30 éves zalaszentjakabi férfi ellen a Somogy Megyei Főügyészség. Az elsőrendű vádlott lomizásból tartotta fenn magát, eközben értesült róla, hogy egy tehetős, 72 éves asszony egyedül él kéthelyi családi házában. A férfi tavaly télen nehéz anygai helyzetbe került, eladósodott. Elhatározta, hogy kirabolja a nyugdíjast, abból törleszti majd a hiteleit. Tervét elmesélte a bűntársainak, akik beleegyeztek a bűncselekmény elkövetésébe. Megbízták a 31 éves férfit, hogy újabb információkat szerezzen a sértettről.

Tavalyelőtt február elején egy devecseri temetésen volt a vádlott, ahová az idős nőt is várták, de nem jelent meg. Ismerősei szerint beteg volt, kórházban ápolják. A rablók egy negyedik férfit is bevontak az előkészületekbe, hozta az autóját és ő volt a sofőr. A támadók részletesen kidolgozták a tervet, eszerint a házat hátulról közelítik majd meg. Kesztyűt hoztak, és egy pulóverből maszkot készítettek. Ragasztószalagot is magukhoz vettek, felkészülve arra az esetre, ha az idős asszony mégis otthon van. Egy február végi napon este háromnegyed 10-kor elindult a banda. A sofőr kirakta a három társát a környéken, aztán elhajtott, közben mobiltelefonon tartották a kapcsolatot. A házat a kertek alól közelítették meg. Az udvarra a lánccal körbetekert, de nyitott nagykapun át mentek be. Látták, hogy a házigazda otthon van, mert fény szűrődött ki az ablakon. Az udvaron talált felmosónyéllel elverték a láncra kötött két kutyát, megdobálták az ebeket. A nyitott villanyóraszekrényben megtalálták a bejárati ajtó kulcsát. Maszkkal a fejükön mentek be az épületbe. Az idős nő a hálószobában fekve tévét nézett. Rátámadtak, az ágyra szorították, kezét és a lábait a bokájánál összekötözték. A száját leragasztották, egy sálat tekertek rá. Amikor az áldozat fulladni kezdett, levették róla a sálat. A tettesek értékek után kutattak, egyikük eltorzított hangon kérdezte: "Hol van a pénz, te geci?"

Az idős asszony eleinte tagadta, hogy bármilyen értéke lenne, majd 4500 forintot adott, ami a kézitáskájában és a pénztárcájában volt. Közben a rablók felforgatták a lakást, a tulajdonost azzal fenyegették, hogy megdöglik. A nyakából levették az aranyláncot, lehúzták az ujjáról a gyűrűket. Az egyik nem akart lejönni, ekkor a legfiatalabb rabló a konyhában tálált késsel megfenyegette, hogy levágja az ujját, ha nem árulja el az értéktárgyai rejtekhelyét. Feszítővassal is fenyegették, hogy fejbe vágják, ha nem adja elő a pénzét és az aranyait. A rablók három órán át tartózkodtak a házban. Végül összepakolták a zsákmányt: Herendi porcelánkészletet, ékszereket, készpénzt, használati tárgyakat. A lopott holmit a nyugdíjas kocsijába pakolták, a Suzuki Swift a garázsban parkolt. A lopott autóval indultak el, megbeszélték a sofőrjükkel, hogy találkoznak a balatonkeresztúri körforgalom és az M7-es felhajtója közötti útszakaszon egy szeméttelep közelében. Átrakták a zsákmányt a sofőr kocsijába, a Suzukit otthagyták. A lopott tárgyakat később értékesíteték, részben megsemmisítették. 2 millió 900 ezer forintos kárt okoztak, amiből 1 millió 300 ezer forint megtérült, ennyi értéket foglaltak le tőlük később a nyomozók. A rablók lebukásuk után beismerő vallomást tettek, valamennyien előzetes letartóztatásban vannak.

A bírósági tárgyaláson a vádlottak a saját szerepüket igyekeztek kicsinyíteni a bűncselekményben. Az elsőrendű vádlott, a lomizó férfi azt vallotta: ő be sem ment az idős nőhöz, a másik szobában pakolta a tárgyakat. Az autó sofőrje, a negyedrendű vádlott azt állította: ő ott sem volt, a kocsiját csak kölcsönadta a többi vádlottnak, ehelyett egy bulin vett részt Nagykanizsán, a barátai pedig igazolják az alibijét. A mobiltelefonos híváslita ugyan nem ezt támasztotta alá, de erre azt a magyarázatot adta, hogy élettársa mobilját a kocsiban felejtette, azon beszéltek a többiek a rabláskor. Az ügyvédek vitatták a lopott tárgyak értékét, és arra is hivatkoztak, hogy az idős nő is azt vallotta: egyszerre csak ketten voltak vele a szobában.

A kaposvári törvényszék ma 8-8 év fegyházra ítélte az első- és másodrendű vádlottat. A harmadrendű vádlott 9 évet kapott, mert ő volt a legdurvább az idős nővel. A sofőrt 4 év fegyházzal sújtották. A meg nem került zsákmány értékében, mérlegelve azt, hogy kihez mi jutott az osztozkodáskor, vagyonelkobzásra ítélték a vádlottakat.

A bíró az ítélet indoklásában leszögezte: kétségtelen, hogy tudták, rablásban vesznek részt a vádlottak, hiszen álarcot vittek magukkal, ami egy betörésnél nem fontos. Látták, hogy a szobában tévét néz az áldozat, mégsem fordultak vissza. Egy 3 órás cselekménysorozatot percre pontosan nehéz meghatározni, de a tettesek mindvégig tudtak egymásról, mondta a bíró. A sofőr védekezéséről kifejtette: az első kihallgatásán még szó sem volt alibiről és buliról, a férfi azt állította a rendőröknek, hogy otthon volt, amit apja és anyja tud igazolni. Az alibijéhez a tanúk később kerültek elő. Furcsa, hogy a kulcsot a rablók megtalálták a villanyóra szekrényében, ez egy esetleges tippadóra is utalhat az idős asszony környezetéből, vélte a bíró. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, a védelem enyhítésért, illetve a sofőr tekintetében felmentésért fellebbezett.     

Olvassa el régebbi cikkeinket a témában:

Rendőrroham: megvertek egy lányt a börtön előtt - Nézze meg helyszíni videónkat!

Le akarták vágni az idős nő ujját a rablók

Címkék: gyűrű, Zala, ítélet, rablás, Kéthely, kék hírek