A bíróság szemérem elleni erőszakért, erőszakos közösülés kísérletéért, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésért, valamint kiskorúak veszélyeztetéséért szabta ki az ítéletet. Két lánya esetében megszüntette a vádlott szülői felügyeleti jogát.

Az egykor tűzszerészként dolgozó férfinek négy gyermeke: egy fia és három lánya született. Felesége vallomást tett a bíróságon. A férjével elváltak, kapcsolatuk azonban nem szakadt meg. Amikor a férfit nyugdíjazták, Ordacsehibe költöztek. Anyagi körülményeik romlottak, kölcsönt vettek fel, amit nem tudtak fizetni. Emiatt gyakran veszekedtek, előfordult, hogy az apa olyankor bántalmazta a felségét és a gyermekeit is. Az asszony azt mondta a bíróságon: nem volt tudomása róla, hogy mi tett a férje, döbbenten értesült minderről. A középső lánya mesélte el neki, amikor arról volt szó, hogy a férfi pesti munkahelye megszűnt, és ő végleg Ordacsehibe költözik. Az anya látta, hogy zavart, sérült a kislány, aki a sebeit firtató kérdésre azt felelte, hogy leesett a lépcsőn. Később azonban részletesen bevallotta, hogyan zaklatta az apja. Az anya ezután telefonon felhívta az idősebb, akkor már felnőtt lányát. Ő is megerősítette, hogy mi történt. Az anya ekkor a családsegítő központhoz fordult segítségért, majd feljelentést tett a rendőrségen. A bíróságon azt mondta, hogy nem tud megbocsátani a férjének, kéri a megbüntetését.

Az apa tagadott, azzal védekezett, hogy ő nem követte el a bűncselekményeket. Nem tudja, hogy a lányai miért nem mondanak igazat, miért akarják őt börtönbe juttatni, mondta. Csak annyit ismert be, hogy a fiát megverte, amikor a gyerek kést fogott rá.    

A középső lány sírva fakadt a bíróság előtt, nem akart vallomást tenni. A nővére ma már nagykorú, a vőlegényével külön élnek. Az idpősebb lány részletes vallomást tett a rendőrségen és a bíróságon is. A bíró pszichológus szakértőket is meghallgatott, aki kikérdezték a sértetteket, teszteket töltettek ki velük, hogy megállapítsák, valós sérelem érte-e őket. A szakértők szerint a lányok igazat mondtak, nem színezték ki a történteket. A családsegítő munkatársa megerősítette, hogy az anya őt kereste meg, majd együtt tettek feljelentést. A lányok tanárai szerint a gyerekek a fejlődésben visszamaradtak, tanulmányi eredményeik visszaestek, visszahúzódóvá váltak.

Az ítélet indoklásakor a bíró kifejtette, hogy életszerű az, ahogyan a lányok hosszú hallgatás után mondták el az igazat, mert féltek, hogy az apa hazaköltözése után tovább folytatódik a zaklatás, és a húgukat is féltették. A bíró az ő vallomásukat fogadta el a vádlott tagadásával szemben, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a poligráfos vizsgálat szerint a vádlott nem hazudott, amikor tagadta a bűncselekményeket. Súlyosító körülménynek ítélte a hosszú, gátlástalan elkövetési módot, a halmazatban elkövetett bűntényeket, és a hasonló esetek elszaporodottságát. Enyhítő körülményként csak a vádlott büntetlen előéletét tudta értékelni. Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához.

Olvassa el a témában korábbi anyagunkat!

Címkék: szemérem, padlás, Ordacsehi, molesztálás, zaklatás, kék hírek