A tárgyalás elején a bíró ismertette a büntetés-végrehajtási intézetből kapott tájékoztatást, miszerint 18 Xanaxot, és 8 darab üres gyógyszeres üveget foglaltak le befogadáskor az elsőrendű vádlottól.

Ezután a kezelőorvosa lépett a bírói pulpitus elé. Őt eseti szakértőként a védelem kérte beidézni. A doktor és a fiú először az un. elterelésen találkoztak 2010 novemberében. A fiatalembert kábítószerrel visszaélés miatt gyógykezelésre utasította a siófoki bíróság. A pszichiátere szerint elég komoly szenvedélybeteg. A tapasztalatai szerint évekre visszamenőleg, több szerre jelentős mennyiséget fogyaszt, dominánsan marihuánát, de serkentőszereket, mostanában mefedront. megpróbált leállni, de olyankor unatkozik, nem mozdul ki otthonról, azt mondja, nem működik semmi. Viszont ha bedrogozva indul a baráti társaságába, jól érzi magát. Elvonási tünetek ütköznek ki rajta, irritált, nyugtalan, sóvárgó, rosszkedvű, álmatlan, izzadós lesz, ha nem jut kábítószerhez. Másnaposnak tűnt, amikor a doktorral találkozott a rablás napján. A bíró kérdésére a pszichiáter elmondta: a fiatalember serkentőket szed, olyankor felpörög, de hogy "lejöjjön" a szerről, nyugtatót fogyaszt, ez oldja a depressziót. Ezek nem drága nyugtatók, a feketepiacon is be lehet szerezni. A kezelőorvosa rehabilitációt javasolt a vádlottnak, amit szerinte a börtönviszonyok között nem lehet megoldani.

rablo_siofok

Ezután a budapesti igazságügyi elmeorvos szakértők meghallgatása következett. Ők leszögezték: szakvéleményük elkészítésekor nem voltak adatok a vádlott kábítószerfüggésére, csak a fogyasztására. Hogy megállapíthassák, valóban drogfüggőként jelentkeztek-e a fiatalembernél az elvonási tünetek, szeretnék látni a börtönben lefolytatott kezelésekről szóló orvosi dokumentációt. Ez azonban csak abból állt, hogy a vádlottnak nyugtatókat írtak fel. A börtönbe kerülésekor nem voltak panaszai, vegetatív tünetei, vérnyomása, pulzusa rendben volt. Tünet- és gyógyszermentes volt, ez nem támasztja alá a kémiai függőség fennállását, vélte a szakértő.

A vádlott ügyvédje azt állította: a védence a börtönbe szállításakor azonnal jelezte panaszát, de csak 3 hét múlva jutott el a pszichiáterhez, aki nyugtatót írt fel neki. a bíróság ezután eldöntötte, hogy kikérik a pécsi drogambulanciától a vádlott összes leletét soron kívül. Az ügyvéd újabb tanúk beidézését vetette fel, akik a vádlott életvezetésére, drogfüggőségére tehetnek tanúvallomást. Ezt a bíró ideiglenesen elhárította, mondván először látni szeretné az orvosi véleményt. Az elmeorvoszakértők leszögezték: nem kérdés, hogy beszámítható volt a férfi a rabláskor, így csak a függőség mellett a drogfogyasztás ténye vizsgálandó, ami súlyosító körülmény is lehet. A következő tárgyalási napot októberre tűzte ki a bíróság, amikor feltehetően ítéletet is hoz majd.

Nézze meg korábbi videónkat, és az ipari kamera felvételét!

 

Címkék: benzinkút, kábítószer, rablás, drog, siófok, kék hírek