Fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat két 19 éves siófoki férfi ellen az ügyészség. A vádlottak idén egy márciusi este egyik ismerősüknél szórakoztak szűk baráti körben. Egy férfi és egy lány volt velük. Több üveg pezsgőt ittak, berúgtak. A családi ház tulajdonosa, a fiatalember a nappaliban díszként a tetőgerendára felakasztva tartott két  lőfegyvernek nem minősülő légfegyvert. Ezeket találta meg a két fiú. Ittasan játszottak a légpisztolyokkal, lefotózták magukat. Hajnali fél 4-kor a házigazda sárga kerékpárján a Fő utcai benzinkúthoz hajtott az egyik fiatal, cigarettát vásárolt. Visszatértek a házba, ahol közösen elhatározták, hogy kirabolják a Shell benzinkutat.

Magukhoz vették a légfegyvereket és fél 6-kor gyalogosan az üzemanyag töltő állomáshoz mentek. Odaérve a vádlottak a ruházatuk kapucnis felsőrészét az arcukba húzták, illetve mindkettejüknek egy-egy légpisztoly volt az övébe tűzve. Az üzlethelyiségben a kasszához lépve egyikük elővette a fegyverét, és  az eladónőre szegezte. Felszólította, hogy adjon át neki 40 ezer forint készpénzt. A benzinkutas kinyitotta a kasszát, azt a pultra tette. Az egyik rabló belenyúlt a pénztárgépbe, miközben a másik kezével továbbra is az eladóra fogta a légfegyvert.  27 ezer 500 forint készpénzt vett ki. A zsákmánnyal elmenekültek, majd visszatértek az ismerősük családi házába.

 



Útközben elfelezték a lopott pénzt, majd a légpisztolyokat a családi házban hagyták, ahonnan rövid idő múlva távoztak. A vádlottak előzetes letartóztatásban vannak. A kár megtérült, az egyik vádlott családja visszafizette a pénzt. A másik vádlott korábban már összetűzésbe került a törvénnyel, kábítószerrel visszaélés miatt eljárást folytattak ellene.

A mai tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem akart vallomást tenni, csak annyit, hogy nagyon megbánta a történteket. A rendőrségen beismerte a rablást, később azonban azzal védekezett: amióta elhagyta a barátnője, drogfüggő lett. Heti három alkalommal intravénásan speedet fogyaszt és nyugtatókat, iszik is, ezért nem volt beszámítható. Az ital hatására önvádló gondolatok fogták el a rablás előtt, mert édesanyja tartja el, havi 80 ezer forintból élnek, amihez ő nem tesz hozzá semmit. A zsákmányból néhány ezer forintos tartozását adta meg egy lánynak. Később az interneten látta, hogy egy kép jelent meg róla, amit a benzinkút biztonsági kamerája rögzített. Ekkor elrejtette a bűncselekmény idején viselt ruházatát. A rendőrségi vallomásában azt állította, hogy teljesen magánál volt, de  ezt állítólag csak azért mondta, mert a nyomozók azzal ijesztgették, hogy a részegségét súlyosbító körülményként értékeli majd a törvény. Második vallomásában már arról mesélt, hogy csak zavaros emlékképei vannak az éjszakáról, nem volt magánál, álomszerűen élte meg a történteket.

A másodrendű vádlottat az édesapja tartja el, jó anyagi körülmények között él, nem volt szüksége a pénzre, maga sem érti, miért vált rablóvá. Szigorúan nevelik, nem szokott alkoholt inni, mondja magáról, ez volt az első alkalom, amikor berúgott, úgy gondolja, hogy ez bírta rá a bűntény elkövetésére. Apja építési vállalkozó, anyja ápolónő, de születése előtt elváltak. Ő abbahagyta tanulmányait, de informatikusként akart elhelyezkedni. A rablás derékba törte az életét, véget vetett a terveinek. bocsánatot kért a sértettektől. Ostobaság volt az egész, tette hozzá, ezentúl nem szegem meg a törvényt.

A benzinkút eladónője is felidézte a történteket a bíróság előtt. Reggel 5-kor éppen újságot olvasott, amikor belépett a két kapucnis alak. Nem siettek, de váratlanul a kisebbik fegyvert fogott rá, és 40 ezer forintot követelt. Jaj ne!- kiáltott fel önkéntelenül, és a kasszát a pultra tette. Igyekezett nem ellenkezni, nem ránézni a rablóra, hogy ne ingerelje, ahogyan egy tanfolyamon tanították neki hasonló esetekre. Pár másodperc alatt lezajlott az egész. A fiúk a tárgyaláson bocsánatot kértek tőle, ő pedig elfogadta. Nekem is van két fiam, sajnálom, hogy hasonló helyzetekbe keveredtetek, intette őket. A bíró kérdésére azt felelte, hogy a mozgásuk alapján nem tűntek ittasnak, nem tántorogtak, elfutottak a rablás után. Nem látta, hogy egyikük elesett volna, és a pénzt akkor kapták volna fel a földről, így szétosztva, ahogyan az egyik tettes állította.   

A következő tárgyaláson a bíró orvosszakértőket akar meghallgatni, hogy megállapítsák, valóban drogfüggő-e az egyik vádlott. Ezután hoz majd ítéletet. Fegyveres rablásért 5-től 15 évig terjedő fegyházbüntetés szabható ki.

Olvassa el az esetről írt korábbi cikkeinket is:

Kiraboltak egy benzinkutat Siófokon

Lekapcsolták a siófoki benzinkútrablás gyanusítottjait

Címkék: benzinkút, pisztoly, fegyver, Siófok, rablás, kék hírek