Tűz

A Kaposvári Tűzoltóság a 2010. január 19-i SZÜV-székház tűzesetével kapcsolatban megállapította, hogy a tűzeset a SZÜV Irodaház magasföldszintjének északi oldalán található gondnoki irodában keletkezett. A tűz az irodahelyiség egészére átterjedt, az éghető anyagú berendezési tárgyai, tárolt anyagai és épületszerkezeti elemei a tűz során megsemmisültek.

A helyiségben terjedő tűz az ablaküvegek kitörése után az épület homlokzatán gyorsan tovább terjedt, mellyel jelentős károkat okozott a felsőbb szinteken is. A függőleges homlokzat teljes magasságában pusztítottak a lángok a magasföldszintről egészen a harmadik emeleti helyiség ablakáig.

A tűz keletkezési okát a - helyiségben történt hatalmas pusztítása miatt - nem lehetett egyértelműen megállapítani, azonban a nyomok arra utaltak, hogy valamely, a helyiségben lévő elektromos berendezés meghibásodása okozta azt. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a tűz gyors terjedésének fő oka az 1975-ben átadott épületnél alkalmazott építő-, hőszigetelő- és burkoló anyagok típusa. Ezek nagyban elősegítették a tűz terjedését.

A vizsgálat megállapította, hogy a közel 35 éves épület a jelenlegi korszerű tűzvédelmi előírásoknak nem mindenben felel meg. Az épületben dolgozók biztonságosabb munkavégzése érdekében a Kaposvári Tűzoltóság lépéseket tett. Kezdeményezte, hogy a tűzeset során a károsodott, régebbi biztonsági berendezések helyett a jelenlegi jogszabályi előírásoknak megfelelő, újabbakat, korszerűbbeket szereljenek be. Ezekkel korábban észlelhetik a tüzet, a dolgozók pedig időben kimenekülhetnek. A mai követelményeket is kielégítő technikai feltételek kialakítására, a Kaposvári Tűzoltóság és az irodaházat működtető SZÜV ZRT. között előzetes egyeztetések történtek.

Címkék: kék hírek