Vasárnapig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így eseménytelen, csapadékmentes idő várható. A magasban már kisebb enyhülés zajlik, ennek hatására egyre inkább fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd helyenként napközben is megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik.

Az enyhülés a talaj közeli légrétegekben nem érezteti hatását, sőt a ködpárna vagy hidegpárna miatt az eddigieknél néhány fokkal hidegebb várható. Éjjelente -5 fok alá hűlhet a levegő és napközben is csak fagypont körüli értékek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: többnyire felhős, néhol tartósan ködös idő várható. A szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: borongós, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. A szél továbbra is gyenge marad. A hajnali órákra -7,-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. 

Vasárnap: folytatódik a nagyrész borult, néhol ködös idő, legfeljebb kevés napsütés lehet. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején jelentős enyhülés kezdődik és egyúttal ismét változékonyra fordul időjárásunk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, enyhülés, zivatar, december, szél, lehűlés, havas, , fagy, köd, ősz, meleg, csapadék, zápor, eső, időjárás