A kiadós csapadékot okozó ciklon lassan elhagyja térségünket, így Somogyban is megszűnik az addigi havazás. A következő napokban megnyugszik a légkör, a frontok elkerülik térségünket. Csendes téli idő várható, napsütésre azonban ezek után sem számíthatunk, sőt napról napra fokozódik a ködhajlam.

A hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak. Az éjszakák fagyosak lesznek, péntek és szombat hajnalban helyenként -5 fok alá hűl a levegő, napközben pedig néhány fokkal fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Eleinte még előfordulhat havas eső, havazás, majd csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő. 

Péntek: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. 

Szombat: marad a borongós, ködös idő, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. A szél gyenge lesz. A hajnali órákra -7,-5 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnap még marad a hideg, téli idő, majd ezt követően a jövő hét elejétől jelentős enyhülés kezdődik. Egyúttal ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, így növekszik a csapadékhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, december, tél, eső, havas, fülledt, meleg, lehűlés, felmelegedés, front, köd, , zivatar, zápor, csapadék, időjárás