A következő 72 órában igen változékony, mozgalmas időjárás várható. Több ciklon, illetve a hozzájuk kötődő front is áthalad majd felettünk. Csütörtökön egy melegfronti csapadékzóna alakítja időjárásunkat, sokfelé várható eső, zápor.

Pénteken egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat. Kezdetben a ciklon előoldali, meleg áramlásában helyezkedünk el, így átmenetileg tovább emelkedik a hőmérséklet, helyenként 10 fok fölé melegszik a levegő. Többfelé várható újabb jelentős mennyiségű eső, zápor, a csapadékhullásban azonban lehetnek szünetek. Az esti, késő esti óráktól viszont a légörvény hátoldalán már megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása, így a csapadék halmazállapota is változhat.

Szombaton eleinte még többfelé valószínű eső, havas eső, havazás, majd lassan távolodik a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Újabb lehűlés kezdődik, visszatérnek a télies hőmérsékletek. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Eleinte ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-8 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan borult idő várható sokfelé jelentős esővel, záporral. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 2-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-8 fok között alakulnak, de a közelgő hidegfront előtti erősebb melegbeáramlás esetén néhol 10 fok feletti maximumok is lehetnek. Az esti óráktól azonban már újabb lehűlés kezdődik. 

Szombat: többnyire borult lesz az ég és összességében többfelé valószínű vegyes halmazállapotú csapadék. A délutáni, esti óráktól már csökkenhet a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig csendes, frontmentes, hideg télies idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eső, hőmérséklet, november, enyhülés, havas, ősz, köd, meleg, fagy, szél, zápor, lehűlés, , csapadék, zivatar, időjárás