A távozó ciklon mögött átmenetileg hidegebb levegő érkezik fölénk, szerdán már télies hőmérsékletek várhatók. Csütörtöktől azonban egy újabb ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. Délire fordul a légmozgás amellyel enyhe, növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Napközben megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Eleinte hószállingózás, fagyott eső is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek ismét 5 fok felett alakulnak.

Pénteken a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, borult esős idő várható. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A nap vége felé hidegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására változhat a csapadék halmazállapota. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: napos, száraz idő várható. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: napközben megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-8 fok között alakulnak. 

Péntek: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Néhol havas eső, hó sem kizárt. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A kora délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő, de kisebb körzetekben még a hidegebb levegő érkezése előtt 10 fok feletti maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Az esti, késő esti óráktól azonban lehűlés kezdődik, az addigi esőt fokozatosan havas eső, hó válthatja fel. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején már ismét hideg, télies idő várható. Újabb ciklon vagy front érkezése nem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, zivatar, november, fülledt, ősz, köd, felmelegedés, front, lehűlés, , meleg, eső, fagy, zápor, csapadék, időjárás