A hosszútávú anomália előrejelzések szterint az ősz utolsó hónapja sem tartogat télies fordulatot, a 20 fok feletti hőmérséklettől azonban már elbúcsúzhatunk. Eleinte ciklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, azaz gyakori frontátvonulásra számíthatunk. A ciklonok meleg és hidegfrontjai szinte 24 óránként követik egymást. A frontok átvonulása több-kevesebb csapadékkal jár együtt, kisebb körzetekben akár kiadós esők, záporok hullhatnak. A nappali hőmérsékletek már többnyire 20 fok alatt alakulnak, de még így az átlagosnál enyhébb idő várható.

A jelenlegi számítások szerint a hónap második felében kissé gyengülhet az áramlás felettünk, valamivel nyugodtabb időszak következhet. A frontmentes periódusokban azonban már egyre inkább fokozódik a ködhajlam, ami jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése novemberre. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése novemberre. 

3. Ábra: a hónap első napjaiban, dekádjában többnyire ciklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, azaz változékony, frontokkal tarkított idő várható. 

4. Ábra: a jelenlegi számítások szerint november második felében már nyugodtabb, eseménytelen idő valószínű. Többnyire anticiklonális hatások érvényesülhetnek időjárásunkban. 

5. Ábra: a következő időszakban lassan csökken a hőmérséklet, a hidegebb légtömeg azonban a kontinens északi részén marad. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, ősz, időjárás