A közelgő markáns hidegfront előterében ma még meleg, de már egyre nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható csapadék. A záporok mellett egy-egy zivatar is kialakulhat, helyenként pedig már tartósabb eső is előfordulhat. Néhol kiadós mennyiségű csapadék is hullhat.

Szerdára megérkezik fölénk a front amely mögött több fokkal hidegebb levegő árasztja el térségünket. A nappali hőmérsékletek már a 10 fokot sem érik el és gyakran lesz erős vagy hiharos a szél. A nap első felében még többfelé várható újabb eső, majd délutántól fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Csütörtökre nyugalomba jut felettünk a hidegfront, napos száraz idő várható mérsékelt nappali felmelegedéssel. A hajnali órákban ismét előfordulhat gyenge fagy.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: eleinte előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd beborul az ég és a délutáni,esti órától egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar sem kizárt. A délnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Csütörtök: gyengén felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén újabb jelentős felmelegedés várható, visszatérnek a 20 fok közeli nappali hőmérsékletek. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: köd, havas, zivatar, fagy, felmelegedés, csapadék, lehűlés, , zápor, tél, front, meleg, időjárás