A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a hónap során marad az anticiklon dominancia, így az átlagosnál kevesebb csapadék valószínű. Az idő előrehaladtával azonban egyre gyakoribb lesz a köd, így a napsütéses órák száma is csökkeni fog. 

Európa légkörében a következő időszakban sem valószínű lényeges változás. A messzi északi, északkeleti tájakon folytatódik a hideg levegő felhalmozódása, a hőmérsékletek már a telet idézik. A kontinens déli területein azonban még tartja magát a meleg légtömeg, többfelé 20 fok fölé melegszik a levegő. 

A Kárpát-medence felett is meglehetősen enyhe levegő helyezkedik el és a talajközeli légrétegekben sincsen túl hűvös. A nyomás előrejelzések alapján hazánk térségében anticiklonális hatások érvényesülnek. A csapadékkal kísért frontok időnként elérhetik térségünket is, de többnyire száraz, eseménytelen idő várható. 

A ciklonok és azok frontjai inkább Európa északi, északnyugati tájain tevékenykedhetnek. 

Hazánk többnyire a Brit-szigetek környéki ciklonok előoldali, enyhe áramlásába tartozhat majd. Átmeneti lehűlések előfordulhatnak, de összességében a déli áramlás uralkodhat felettünk. 

Az ősz végi anticiklonos eseménytelen időben azonban már egyre makacsabbak lesznek a ködfoltok és akár "hidegpárnás" időszakok is kialakulhatnak, ami jelentősen befolyásolhatja a várható pozitív anomáliát. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése novemberre. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése novemberre. 

3. Ábra: a ciklonok és azok frontjai többnyire Európa északi, északnyugati területei felett vonulhatnak majd, a délebbi tájakon inkább anticiklonális hatások érvényesülnek. 

4. Ábra: a kontinens déli tájain még a kellemes, 20 fok feletti hőmérsékletek a jellemzőek. A Kárpát-medence többnyire az enyhe zónában helyezkedik el, átmeneti kisebb lehűlések azonban előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, előrejelzés, időjárás