A hétvégén egy hullámzó hidegfront közelíti meg hazánkat, hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. A napsütés mellett már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan heves zivatarok is előfordulhatnak. A frissebb levegő azonban egyelőre határainkon kívül marad, így jelentős enyhülésre nem számíthatunk, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: többnyire gyengén gomolyfelhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki átmeneti zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: a napsütés mellett már erősen gomolyfelhős időszakok is lehetnek és szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. A hajnali órákra 21-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 30-33 fok között alakulnak. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, heves zivatar. A változó irányú szél megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a fülledt hétvége után hétfőre megérkezik a frissebb levegő, megszűnik a kánikula. Keddtől, szerdától azonban átmenetileg ismét melegszik az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőségriadó, száraz, meleg, időjárás