Ma még anticiklonális hatások alakítják hazánk időjárását, így folytatódik az előző napokhoz hasonló csendes, kora őszi idő. Déli áramlással melegebb levegő érkezik fölénk ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Holnapra azonban jelentősen megváltozik az idő. Egy ciklon áramlási rendszerében átmenetileg nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. Megvastagszik a felettünk a felhőzet és napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Jelentős lehűlésre azonban nem kell számítani, csupán néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

Keddre megérkezik fölénk az említett ciklon hidegfrontja, amely mögött a nap második felében már ismét szárazabb levegő áramlik fölénk. Eleinte még többfelé lehet újabb eső, zápor, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A hőmérsékletekben továbbra sem várható lényeges változás. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, felhőzetnövekedés legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól valószínű. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: napközben megvastagszik a felhőzet és egyre nagyobb területen várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 17-20 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökig folytatódik a változékony idő, majd péntektől átmenetileg szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így több lesz a napsütés. A hőmérsékletek néhány fokkal az átlagos felett alakulnak, legfeljebb a csapadékos időszakokban hűl vissza a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, lehűlés, eső, időjárás