A következő napokban egy kiterjedt anticiklon alakítja időjárásunkat, így a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő várható. Az anticiklon fölé enyhébb levegő szivárog, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén a tartósan napos tájakon már 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az idő előrehaladtával azonban fokozódik a ködhajlam.

Az éjszakai órákban egyre többfelé alakulhat ki köd, amely kisebb körzetekben csak nagyon lassan oszlik fel, máshol pedig a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik. Ezeken a tájakon jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés, általában 5 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Kis távolságon belül is nagy lehet a hőmérsékleti különbség a ködös és a napos tájak között.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 6-9 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, néhol azonban tartósan ködös, vagy borult időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek többnyire 8-11 fok között alakulnak, a ködös, ködfelhős tájakon azonban nem lesz melegebb 5-6 foknál.

null

Vasárnap: többnyire napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy borult időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 9-12 fok között alakulnak, de a tartósan ködös, borongós helyeken 5-6 fok várható.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódhat az eseménytelen, kora tavaszias idő, legfeljebb az időszak végén csökken néhány fokkal a hőmérséklet. Folytatódik a köd és napsütés párharca.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár