A következő 24 órában átmenetileg változékonyabbra fordul időjárásunk. Nyugat, északnyugat felől egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására ma már erősebben megnövekszik a felhőzet és eleinte csak néhol, majd az esti, éjszakai órákban már valamivel több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A nappali hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, folytatódik a nyáriasan meleg idő. 

Holnap reggel még előfordulhat csapadék, majd a front átvonul felettünk, mögötte pedig már szárazabb, stabilabb léghullámok érkeznek fölénk. Napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A megélénkülő északnyugati széllel frissebb levegő érkezik fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kellemes, 25 fok körüli maximum hőmérsékletekre számíthatunk. 
Vasárnap is folytatódik a többnyire napos, száraz, késő nyárias idő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Napközben csak néhol, majd az esti óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délnyugati szél északnyugatira fordul és helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 27-29 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, a reggeli órákban elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat, majd napközben felszakadozik a felhőzet, délután már többnyire változóan gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 13-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől már ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően napos, száraz időre számíthatunk. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepére visszatérnek a 30 fokok. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, meleg, időjárás