Déli áramlással továbbra is száraz, meleg léghullámok érkeznek fölénk, így marad a többnyire napos, nyáriasan meleg idő. Időnként ugyan megnövekedhet a fátyolfelhőzet, csapadék azonban sehol sem várható.

Holnaptól már kissé változik az időjárási helyzet. Egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek hatására labilissá válik felettünk a légkör. A napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és az esti óráktól elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat.

A szombat hajnali, reggeli órákban még előfordulhat csapadék, majd napközben szárazabb, stabilabb levegőfajta érkezik fölénk, így felszakadozik a felhőzet, a délutáni óráktól már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A front mögött valamivel frissebb levegő érkezik fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még így is kevéssel 25 fok felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni maximum hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűlhet a levegő.

null

Péntek: a napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet és az esti óráktól már elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél északnyugatira fordul és néhol megerősödik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak.

null

Szombat: eleinte még előfordulhat zápor, zivatar, majd napközben már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől ismét melegebb léghullámok ékeznek fölénk, így visszatérnek a 30 fok közeli csúcs hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, meleg, időjárás