Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai még hosszú ideig elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható. A délutáni órákban helyenként gomolyfelhők képződhetnek, frissítő zápor, vagy zivatar kialakulásának azonban meglehetősen kicsi az esélye. Az anticiklon fölé afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek, így a következő napokban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, országos kánikulára számíthatunk. Az éjszakák ugyan frissek lesznek, többnyire 20 fok alá hűl a levegő, napközben azonban a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 32-33 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Vasárnap: napos, száraz idő várható, csak rövid időszakokra növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Hétfő: a sok napsütés mellett helyenként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, vagy zivatar azonban csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

null
 

Kedd: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét péntekig folytatódik a kánikula, majd ezt követően egy markáns hidegfront érheti el térségünket. A következő hétvége időjárása azonban jelentős bizonytalansággal terhelt.
 
 
 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás