Az amerikai repülési és úrhajózási hivatal, vagyis a NASA mérései szerint közel járunk ahhoz, hogy a globális felmelegedés egy éven belül még az eddigieknél is konkértabban kimutatható lesz.

A legjelentősebb hőmérsékleti változások a 80-as években kezdődtek és azóta folyamatosan érzékelhetjük azok hatásait. A szélsőséges időjárás mára mindennapossá vált és ez a jövőben még jobban fokozódhat a szakemberek szerint.

- Sokkal nagyobb hőmérsékleti kontrasztok lesznek Európán belül, például 40 fok van a déli területeken, a Brit szigeteknél ugyanakkor 15 fok van, mi Magyarország pedig az ütköző zónában vagyunk. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyakrabban jönnek frontok, emiatt pedig drasztikusabb a hőmérsékleti hullámvasút: nagyobb viharok, nagyobb felhőszakadások tapasztalhatók, mint például az idén nyáron is - folgalta össze a KaposPont időjósa, Szalinay Tibor.

A mezőgazdaságra és a növénytermesztésre is nagy hatással van a globális felmelegedés. Ebben a toponári gazdaboltban leginkább a kártevők elleni szereket keresik. Nincsenek ugyanis hosszan tartó, fagyos telek, amelyekben kipusztulnának.

- Régebben még valójában négy évszak volt. Külön lehetett választani a tavaszt, a nyarat és a telet. Viszont most ez egyik napról a másikra megváltozhat, a forró nyárból őszies, esős idővé válik - mondta a Toponári Gazdabolt tulajdonosa, Vígh Sándor.

Az agrárszakember azt mondja, nem véletlen, hogy a növénynemesítők a szárazság tűrő fajták felé fordultak. Egyre inkább az ilyeneket fejlesztik ki és a termelők is átálltak a korai vetésre, amikor a téli csapadék még a talajban van és segít a fejlődésben.

- Nagyon reméljük, hogy itt a győztes nem egy aszályos periódus lesz, ami a globális klímaváltozáshoz párosul. Az kifejezetten tragikus lenne a Dunántúlnak, hiszen ezen a vidéken öntözésre gyakorlatilag minimális a lehetőség - foglalta össze a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja, Tóth István.

A globális felmelegedés egy egyre inkább kimutatható folyamat, állapították meg a NASA szakemberei. Az idei évben február óta sorra minden idők legmelegebb hónapjait éljük meg.

Címkék: hullámvasút, hőmérséklet, nyár, időjárás