Egy közelgő hidegfront előterében ma még meleg, de már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így az eddigieknél már erősebb lehet a gomolyfelhő képződés és elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. Egyelőre még marad a kora nyáriasan meleg idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek továbbra is 22-24 fok között alakulnak majd.

Péntekre megérkezik fölénk a hidegfront, amely várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így szombat estig meghatározza időjárásunkat. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. A front mögött északnyugatira fordul az áramlás, ezzel pedig az eddigieknél jóval hűvösebb levegő érkezik fölénk.

Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már többnyire 20 fok alatti hőmérsékletek várhatók, sőt a megye nyugati határán már lesznek helyek, ahol nem lesz melegebb 14-15 foknál. Szombaton a nap nagy részében kifejezetten hűvös, csapadékos időre számíthatunk, legfeljebb az esti órákban szakadozhat fel a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 10-12 fok között alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A késő esti órákra 14-16 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol fordulhat elő kevés napsütés. Többfelé várható eső, zápor, eleinte esetleg zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletek a megye nyugati tájain várhatók.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti órákban vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az átmeneti hűvösebb, csapadékosabb idő után, a jövőhét elején már újabb felmelegedés kezdődik, a hét közepére visszatérhet a kora nyárias idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, eső, lehűlés, csapadék, időjárás