A következő napokban is folytatódik a meglehetősen változékony, összességében az átlagosnál hűvösebb idő.

Hétfőn egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egy napra melegebb levegő érkezik fölénk. A hűvös hajnalt követően gyorsan melegszik majd a levegő, a délutáni órákban már kevéssel 25 fok feletti maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd.
A kellemes idő azonban rövid életű lesz, kedden már egy újabb, az eddigieknél is erősebb hidegfront éri el térségünket.

Napközben mindenhol megnövekszik, illetve megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, miközben megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés várható, a délutáni órák hőmérséklete többfelé 20 fok alatt maradhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Kedd: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A déli órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan esős tájakon nem lesz melegebb 17-18 foknál.

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felére nyugalomba jut felettünk a hidegfront, fokozatosan egy anticiklon hatása alá kerülünk. Egyre több napsütés várható és a hétvégétől felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: friss, ciklon, lehűl, felhő, felmelegedés, eső, zivatar, zápor, időjárás