A front nyomában kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ezért ma már nem lesz zavartalan a napsütés, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg a nap első felében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de ezek is csak kisebb területekre fognak majd koncentrálódni.

Hétfőn egy ciklon előoldalán ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, kedden már 30 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős időszakok mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét szerdán egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, hatására ismét növekszik majd a zápor, zivatarhajlam, a hőmérsékletekben azonban nem valószínű jelentős változás, sőt kissé tovább erősödhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, zápor, eső, nyár, időjárás