A jelenlegi számítások szerint, a hidegfront 16-18 óra között érheti el Somogy megyét. A front előtt már többfelé valószínű kisebb eső, zápor, majd a délutáni óráktól megvastagszik a felhőzet és egyre nagyobb területen kezdődik jelentős csapadék, helyenként heves záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. Megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, helyenként akár 90-110 km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak majd.

Szerdára már átvonul felettünk a hidegfront csapadékzónája, felszakadozik a felhőzet, de hűvös, erősen szeles idő várható.
Csütörtök hajnalra nyugalomba jut a hideg levegő, jelentősen mérséklődik a szél, kiderül az ég, éppen ezért erősen lehűl a levegő, többfelé kell számítani talaj menti fagyra. Napközben már délnyugatira fordul az áramlás felettünk, átmeneti felmelegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire borult idő várható, csak helyenként szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul, de néhol ennél is hűvösebb lehet. Késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: felszakadozik a felhőzet, napközben már több órás napsütés valószínű. Legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de eső még nem várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, többfelé lehet talaj menti fagy. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. Pénteken és a jövőhét elején újabb nedves léghullámok érkeznek fölénk, többfelé lehet eső, zápor. Eleinte csak mérsékelten meleg idő várható, többnyire 20 fok alatti maximum hőmérsékletekkel, majd a jövőhéttől jelentősebb felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Somogy megye, hidegfront, időjárás, Kaposvár