Egy anticiklon épült fel a Kárpát-medence felett. A száraz, leszálló légmozgások hatására eseménytelen, csapadékmentes idő alakult ki.
A reggeli pára és ködfoltok feloszlása után többnyire napos az idő, a délutáni órákra általában 20 fok köré melegszik a levegő.

Hétfőtől egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, egyre többfelé mérhetünk 20 fok feletti hőmérsékleteket.

Kedden már egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét, amely jelentős változást még nem okoz, azonban több lesz már felettünk a felhő és kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szerdától azonban - a szombati modellszámítások szerint - erős lehűlésre, viharos szélre és sok csapadékra lehet számítani.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul, kissé megélénkülhet a délkeleti szél. A késő esti órákra 10-13 fokig hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, de néhol megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de csak néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő. Az esti óráktól már egyre többfelé valószínű eső, zápor.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepén egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, péntekig sokfelé számíthatunk jelentős csapadékra. A hétvégére várhatóan javul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fromt, kellemes, ciklon, ősz, lehűlés, időjárás