A várhatóan komoly időjárási helyzet kiváltója egy mediterrán ciklon lesz, amely szerdán húzódik a Kárpát-medence fölé. A ciklon előoldalán meleg, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig meglehetősen hideg levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk fog keveredni egymással, amely tartósan csapadékos, szeles időt fog okozni. Többfelé hullhat jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék.

A szerdától péntekig tartó időszakban, összességében akár 30-60 mm eső is lehullhat. A csapadék mellett fő veszélyességi tényező  a szél lehet majd. Nagy területen valószínű viharos, akár 60-100 km/h erősséget is elérő légmozgás. A csapadék és szél mellett erős lehűlés is várható.

A Dunántúl fölé a légörvény hátoldalán hideg levegő érkezik, szerdán és csütörtökön mindössze 5-10 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, ezzel szemben az ország keleti tájai fölé, a ciklon előoldalán enyhe levegő áramlik továbbra is, tehát nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a két országrész között.

A ciklon várhatóan péntekre veszít majd erejéből, csökken a csapadékhajlam és jelentősen mérséklődhet a szél. A hosszú ünnep második fele már csendes, nyugodt, száraz időt hozhat, de a hőmérsékletek csak kissé emelkednek.

Megjegyzés: a mediterrán ciklon kiszámíthatatlansága miatt, az előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.


1. Ábra: a közelünkben kialakuló ciklon látható.


2. Ábra: a GFS modell csapadék előrejelzése a szerdától péntekig tartó időszakra. Nagy területen lehet összességében nagy mennyiségű csapadék.


3. Ábra: az ECMWF modell szélerősség előrejelzése csütörtökre. A Dunántúl feletti sűrű izobárvonalak viharos szelet jelentenek.

4. Ábra: a GFS modell hőmérsékleti előrejelzése szerda délre. Jól látható a nagy hőmérsékleti kontraszt a két országrész között. A ciklon hátoldalán a Dunántúl fölé hideg levegő érkezik, ezeken a területeken mindössze 5-8 fok körül alakulhat a legmagasabb hőmérséklet. Ezzel szemben a keleti országrész fölé a ciklon előoldalán meleg levegő érkezik, ezeken a tájakon akár 16-20 fok is lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, lehűlés, vihar, szél, csapadék, időjárás