Újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldali áramlásában, meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Szerdáig fokozatosan  erősödik a nappali felmelegedés és a hajnalok is egyre enyhébbek lesznek.

Szerda napközben már a fent említett ciklon egy hidegfrontja közelíti meg hazánkat. A front előterében, főleg a nap második felében már szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az eleinte déli, délnyugati szél északnyugatira fordul és megerősödik. A megye nagy részén még viszonylag kellemes idő valószínű, 25-28 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel. Csütörtökre visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos, száraz idő lesz, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett, főleg a délutáni óráktól, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: szerdáról csütörtök virradóra akár jelentős csapadék is lehet és visszaesik a hőmérséklet. A hét további napjaiban kissé változékony, az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb idő valószínű. Újabb felmelegedés a jövőhéten valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, napsütés, felmelegedés, front, zápor, időjárás