Egy ciklon előoldali áramlásában ma átmenetileg további meleg léghullámok érkeznek fölénk. A délutáni órákban még többfelé mérhetünk 28-31 fok közötti maximum hőmérsékleteket.

Csütörtöktől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Az említett ciklon hidegfrontja ér el minket, amely mögött északnyugatira fordul az áramlás és jelentős lehűlés veszi kezdetét. A front valószínűleg lelassul, hullámot vet felettünk, ezért  a következő napok időjárását is meghatározhatja majd.

Eleinte még lehet napsütés, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat, felhőszakadás kíséretében. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. A délutáni órákban már csak 23-25 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Pénteken kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, majd szombatra ismét nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, majd a késő esti, éjszakai óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül, majd az esti óráktól északnyugatira fordul. A délutáni órák hőmérséklete 28-31 fok között alakul. Késő estére 24-25 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte még várható napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A z északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Péntek: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak elszórtan alakulhatnak ki futó záporok. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok körül alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a változékony, hűvösebb periódus után, a jövő hét elején újabb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, lehűl, front, időjárás, zápor