A csapadékosabb időjárást okozó sekély ciklon gyengül, eltávolodik térségünkből, helyére északkelet felől szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. A légkörben azonban még marad vissza nedvesség, ezért elszórt záporok, zivatarok, esetleg felhőszakadások kialakulását továbbra sem lehet kizárni.

A hétvégén a napsütés mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni óráktól elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Meleg idő várható, általában 30 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Hétfőtől ismét nedvesebb, labilis lebegő áramlik fölénk, ezért növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire napos idő várható. Az időnként megnövekvőgomolyfelhőzetből elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására.Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok körül alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő,

null

Vasárnap: eleinte napos idő várható, majd a délutáni óráktól időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegedhet a hőmérséklet, de a felhősebb tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

null

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő, de a tartósan napos tájakon 30-31 fok is lehet.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a fülledt meleg, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, szalinay, zápor, időjárás