Az elmúlt napok csapadékos időjárását okozó légörvény kelet felé távolodik, nyomában szárazabb levegő érkezik fölénk. A több napsütés hatására melegedés kezdődik. Az erős párolgás, valamint a légkörben visszamaradt nedvesség miatt azonban, továbbra sem lehet kizárni elszórt záporok, zivatarok kialakulását, melyek egyre kisebb eséllyel fordulnak majd elő.

A következő három napban tehát megnyugszik a légkör felettünk, többnyire napos idő várható, az időszak elején még elszórt záporokkal, zivatarokkal.

Fokozatos felmelegedés kezdődik, a legmagasabb hőmérsékletek csütörtökön még 25-28, majd szombaton már 28-31 fok körül alakulnak.

Vasárnaptól viszont újabb változás kezdődik időjárásunkban!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat egy-egy zápor, zivatar. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-28 fok között alakul. Késő estére 19-22 fokig hűl a levegő.

Péntek: többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Néhol kialakulhat futó zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-30 fokig melegszik a levegő.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet és néhol alakulhat ki hűsítő zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól ismét egyre változékonyabbra fordul időjárásunk, többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. A hőmérsékletekben nem valószínű lényeges változás, fülledt meleg idő várható. A jövő hét közepéig is maradhat a csapadékos jelleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felmelegedés, zápor, időjárás