Az esti óráktól egy hidegfront éri el térségünket, hatására már erősebben megnövekedhet a felhőzet és szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok. A front nagy valószínűséggel lelassul, hullámot vet felettünk.

Az éjszakai óráktól, térségünk fölé egy úgynevezett sekély ciklonális mező húzódik, amelyben nagy nedvességtartalmú, labilis léghullámok érnek el minket. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok, felhőszakadások kialakulásának.

A hétfő éjjeli, kedd hajnali óráktól egy komolyabb csapadékzóna érheti el dél felől megyénket, egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Egy-egy lassabban mozgó, illetve áthelyeződő csapadékzónából, zivatarból, akár 30-50 mm eső is lezúdulhat, ami villámárvizeket is okozhat.

Kedd napközben, illetve szerdán, további nedves léghullámok érkeznek fölénk, ezért többnyire erősen felhős időre számíthatunk, többfelé újabb esővel, záporral, zivatarral. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás kíséretében. A hőmérsékletek általában 25-26 fok körül alakulnak majd, azonban a tartósan csapadékos tájakon ennél hűvösebb is lehet. Csütörtöktől lassan távolodik térségünkből a frontrendszer, több-kevesebb napsütés is lehet, azonban szórványos záporokra, zivatarokra továbbra is számítani kell.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok és kiadós esők térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan. Fő veszélyforrás a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék lesz.

Megjegyzés: a következő két napra szóló időjárás előrejelzés a szokásosnál is bizonytalanabb! Van esély arra is, hogy a sekély ciklon a vártnál délebbre mozdul el, ebben az esetben jóval kevesebb csapadék várható!

1. Ábra: a modell front analízis térképén a felénk közeledő hullámzó frontrendszer látható.
1. Ábra: a modell front analízis térképén a felénk közeledő hullámzó frontrendszer látható.

null

2-3 Ábra: kedd hajnaltól nagy nedvességtartalmú, labilis levegő érkezik fölénk. A jelentősebb csapadéktömb Somogy megyét is eléri.
2-3 Ábra: kedd hajnaltól nagy nedvességtartalmú, labilis levegő érkezik fölénk. A jelentősebb csapadéktömb Somogy megyét is eléri.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, zivatar, szalinay, időjárás